Logga in

Eriks topp 3


Vår intendent Erik Ingare berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 28:e januari.

1.

Kat. nr. 814 Skänkskåp – Orörda dalmålade skåp från 1770-talet förekommer ytterst sällan på auktioner idag. Och då målarna från Rättvik i stort sett aldrig signerade sina möbler, får auktionens skåp närmast betecknas som en mindre sensation. Elias Eliasson signerade detta skåp 1775 då han var 26 år gammal, och vid denna tid hade  hans yngre och mer kända bror Erik vad man tror inte börjat sin målarkarriär ännu. Dalmåleriet var ännu i sin linda, och de båda bröderna Elias och Erik kom tillsammans att ha stor påverkan på den fortsatta utvecklingen av dalmåleriet. För mig personligen stör det inte så mycket att stommen är senare bättrad. Detta kompenseras istället av de sanslöst vackra dörrspeglarna.  Jag skulle bara ställa in det på paradplats och njuta av det varje dag!

2.

Kat. nr. 306 Pall – Det är kanske inte så mycket för att jag själv gärna skulle vilja äga denna pall, utan mer för att jag tycker att det är roligt att vi nu har lyckats komma ett steg närmare lösningen på vem som egentligen har formgivit den. Efter att den under många år har attribuerats till Axel Einar Hjorth och NK, så har vi nu kunnat konstatera att pallen ”Palle” istället är tillverkad under 1970-talet på det anrika familjeföretaget KJ Pettersson & Söner i Storvreta. Företaget som tidigare var specialiserade på bäddsoffor, hade vid början av 1970-talet börjat lägga om sin tillverkning till att omfatta även andra typer av möbler. Enligt uppgift så kom idén till att börja tillverka denna robusta och bulliga pall från deras kontakt i Danmark. Det blev dock ingen jättehit, utan man slutade med tillverkningen efter att ha tillverkat ca 200 st. Vi på Uppsala Auktionskammare är glada över att kunna förmedla denna nya och viktiga information, och väntar nu med spänning på vem som blir först med att lösa gåtan om vem som faktiskt är rätt formgivare.

3.

Kat. nr. 243 Ljusstakar, ett par – Något av det bästa med dessa mörka månader som vi nu genomlider är att vi får möjlighet att tända upp våra hem med levande ljus. Och varför inte göra det tillsammans med dessa vackra ljusstakar av stockholmsmästaren Johan Gustaf Ryman. Ryman är en av våra allra främsta, och hans produktion spänner från sena barockföremål till klassiska Gustavianska. Han blev mästare 1761 och var verksam fram till sin död 1797. Just tennljusstakar i rokoko är enligt mig bland det finaste som vi har inom svenskt konsthantverk, och jag skulle gärna ha detta par på frukostbordet. Avslutningsvis återger jag en av hans deviser som han verkligen levde efter, och satte på vissa av sina alster. ”Blifwe hwar och en mästare i egen konst och ei klåpare i annans”.


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Erik på ingare@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 28 januari 2020

Våra köpstarka kunder söker