Vår intendent Karl-Magnus Törnros berättar här om sina tre personliga favoriter ur den kommande Kvalitetsauktionen den 9:e april.
Kat.nr. 491 Torsten Jovinge – Puristen och post-kubisten Torsten Jovinge har i denna målning från 1924 avporträtterat sin blivande fru Stella Falkner vilken han gifte sig med 1926 i ett äktenskap som varade i nio år. Under sin studietid lärde Torsten Jovinge bland annat under Andre Lhote i Paris där han kom att ta stor inspiration från kontnärer som Amédée Ozenfant,, Le Corbusier och Fernand Leger. Han dör endast 38-år gammal i Sevilla under det spanska inbördskriget. Jag ser Jovinge som en underskattad porträttör, hans skicklighet i ämnet syns i flera av auktionens verk. Det utvalda verket i stark kolorit är målat under Jovinges tid på Carl Wilhelmsons målarskola i Stockholm och föregår hans mer kända puristiska stil.
Kat.nr. 417 Otto Wretling – Renässansmänniskan Otto Wretling drev under 1900-talets första hälft och mitt ”Firma Otto Wretling för modern rumskonst ”. Firman grundade sig i den målerifirma han övertagit tillsamman med sin bror år 1897. Efter hand utökades verksamheten med ett möbelsnickeri med tillverkning efter egen design. Det aktuella ”Idealbordet” patenterades 1936 och har blivit en sann svensk designklassiker.
Kat.nr. 932 Bertel Thorvaldsen – Bertel Thorvalden (1770-1844) föddes under knapra förhållande som son till den isländske bildhuggaren Gottskalk Thorvaldsen och hans hustru i Köpenhamn. Sin enkla bakgrund till trots uppmärksammas Thorvaldsens begåvning tidigt och vid 11-års ålder skrivs han in till Konstakademien i Köpenhamn. Han kom att röna framgångar under sina studier och fick därför en studieresa till Rom finansierad av akademin. Till rom kommer han 1796 och kom med tiden att bli en europeisk superstjärna. Kännetecknande för Thorvaldsens skulptur är släktskapet till de romerska kopior av hellenistisk skulptur vilka han studerade i Rom. Exempel på detta är den blankpolerade ytan vilken återfinns i romersk skulptur med saknas på de hellenistiska originalen som har en grövre ytstruktur.
Auktionens reproduktion av Thorvaldsens verk föreställande ”Jason med det Gyllene Skinnet” är utförd i oglaserat porslin, så kallad Parian, hos Gustavsbergs porslinsfabrik på Värmdö 1901. Gustavsberg hade startat sin tillverkning av Parian år 1861 och var således först i Sverige. Tekniken möjliggjorde spridningen av kända skulpturer i material som påminde om marmor och succén var total hos den borgerliga klassen som törstade för kulturellt kapital.
Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Karl-Magnus Törnros på tornros@uppsalaauktion.se