Intendent Erik Ingare berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 15:e september.
Ett givet val för alla pälsdjursallergiker är Steiffs underbara hund ”Bully”. Just denna hundmodell har alltid varit en favorit hos mig. Jag bara älskar de stora ögonen och den lite uppkäftiga uppsynen. De finns i olika modeller, färger, storlekar men denna är den största som jag har varit med om att sälja. Firman Steiff som är världens mest kända tillverkare av nallar och mjukdjur av hög kvalitet grundades redan 1880, och är verksamma än idag. Bullymodellerna tillverkades från slutet av 1920-talet och vidare in på 1930-talet.
Kat. nr 623 – ”Diamond Chair” av Harry Bertoia
Få fåtöljer är så ikoniska som Harry Bertoias ”Diamond Chair”. För mig personligen var den också en av modellerna som fick mig mer intresserad av modern design för sisådär 25 år sedan, efter att tidigare mest ha varit intresserad av allmogemöbler och folkkonst. Bertoia föddes i Italien, men kom att flytta till USA redan som 15 åring. Hans konstnärliga talang uppmärksammades tidigt, och som 22 åring inledde han sina studier på legendariska Cranbrook Academy of Art. Under ledning av Eliel Saarinen och med studiekamrater som Florence Knoll, Charles Eames och Eero Saarinen utvecklades han snabbt som konstnär och formgivare inom grafik och smyckeskonst. I början av 1950-talet började han att arbete för sin studiekamrat Florence Knoll, och det var då han skapade sina legendariska möbelmodeller. I en tid då de flesta möbler tillverkades av trä, så var Bertoias skulpturala metallmöbler verkligen innovativa nyheter. 1952 formgavs ”Diamond Chair”, och den tillverkas och är lika populär än i dag.
Kat. nr 273 – Tennfat, två stycken, rokoko
Om man letar efter fantastisk fin kvalitet i kombination med ett förmånligt pris så tycker jag verkligen att man ska satsa på äldre tenn. Är det inte lite märkligt att så här fina föremål inte kostar mer än vad de gör? Auktionens rokokofat är både vackra och användbara, och de passar lika bra in i ett modernt designhem som i ett mer klassiskt inrett. Samuel Marnel var mästare i sthlm 1748-1775, och hans verkstad var en av stadens mest produktiva. Författaren och tennexperten Birger Bruzelli beskriver Samuel Marnel på detta sätt: ”Marnel framstår genom sina efterlämnade kända arbeten som den skickligaste, formsäkraste och djärvaste av Sveriges tenngjutare. Föremål av Marnel byter därför sällan ägare”. Nu har du chansen!
Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Erik Ingare via ingare@uppsalaauktion.se