Chefsintendent Knut Knutson berättar här om tre av sina favoriter ur Kvalitetsauktionen den 13:e oktober.
Jag kände Lars-Erik Falk eller ”Falken” som han ofta kallades av sina vänner. Älskade att sitta och lyssna när han berättade om sig själv och sina konstnärsvänner, som när han och Baertling med flera skulle ställa ut på berömda Galerie Denis René i Paris och utan pengar bodde på golvet i galleriet. Gillar skulpturen med kat. nr. 828 väldigt mycket av flera skäl. Dels är det ett mycket tidigt exemplar av ”modul skulptur” (från 1969) och dels är den i järn som blivit bemålad för att se ut som aluminium, den metallen som sedan under 1970-talet blev det dominerande materialet.
När jag kom in i köket hos Ulf Trotzig hängde en liten olja av Asger Jorn intill hans favoritplats. Den var fäst på en spik på väggen och saknade ram. Vilken kraft det ögonblicket sände ut. Så var hela Trotzigs hem. Ett enda stort kraftfält. Det finns ett stort antal mycket fina konstnärer i Sverige som är representerade på de stora svenska museerna men som fallit i glömska. Jag menar att Ulf Trotzig tyvärr tillhör den gruppen.
Det finns chans att ändra på det nu! Högklassigt svenskt måleri som inte alla skall ha och därför mycket prisvärt. Den nu aktuella målningen som ingår i auktionen är ett mycket bra exempel på Trotzigs 80-tals måleri.
Kat. nr 702 – Flaska, 1700-tal, Björknäs glasbruk
Emballageflaskor för vin med sigill har en mycket speciell dragningskraft på mig, dels för att man vet säkert vid vilket glasbruk den tillverkats och dels på grund av sin storlek som visar hur exklusivt vin var på 1700-talet. Den vanligast förekommande sigillflaskan kommer från Björknäs glasbruk på Värmdö utanför Stockholm. Glasbruket anlades 1736 och upphörde 1785. Man undrar varför de är så sällsynta när man vet att på bara 1,5 år 1741 och 1742 tillverkades 152.120 buteljer.
Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Knut Knutson via knutson@uppsalaauktion.se