Intendent Karl Green berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 13:e oktober.
Kat. nr 149 – Vera Helga Meyerson
En av de många svenska modernister som under årens lopp fallit i glömska är Vera Helga Meyerson. Fadern var polsk-judisk fabrikör som bosatt sig i Göteborg, där Meyerson föddes 1903. Hon kom till Stockholm som 16-åring för att utbilda sig vid Althins målarskola 1919-1920 tätt följt av Föreningen Handarbetets Vänners Verkstadsskola för textilt konsthantverk. 1924 bar det av till Florens för att slutligen hamna i städernas stad vid tiden – Paris. Där kom hon att studera nonfigurativt måleri för André Lhote och för Fernand Legér på Académie Moderne 1925-1926. Auktionens geometriska figur är utförd under tiden vid akademin, signerad och daterad Vera Meyerson Paris 1925. En abstrakt pärla från ett konstnärskap som förtjänar en djupdykning.
När de svenska formgivarna avundsjukt stod och sneglade över sundet vid mitten av 1900-talet var Severin Hansen en av de danskar som väckte uppmärksamhet. Ädla träslag och rena, geometriska, hantverksmässiga former var hans mantra. Auktionens eleganta toilettebord i teak med uppfällbar spegel med underliggande hyll- och lådinredning är tillverkat på 1950-talet hos Haslev Møbelsnedkeri strax utanför Köpenhamn. Jag tar över stafettpinnen av avundsjuka på den som ropar hem det.
Nog om Danmark, åter till Paris! Den modernistiska franska konsttidskriften Verve gav under sina 23 verksamma år ut hela 38 nummer i 10 volymer som inkluderade litografier av Paris mest prominenta konstnärer vid tiden. En vackert paketerat ambition att tillgängliggöra konsten. 1958 utkom “Dernières Oeuvres de Matisse 1950-1954” med 40 färglitografier efter Henri Matisse tryckta av legendariska Mourlot. I detta praktverk återfinns många igenkännbara motiv, däribland de omåttligt populära så kallade cut-outs som Matisse utförde från tidigt 1940-tal till och med hans död 1954.
Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Karl Green via green@uppsalaauktion.se