Intendent Karl Green berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 15 februari 2022.
Kat. nr 407 – Axel Einar Hjorth
Sportstugemöblerna i all ära, men i egenskap av chefsarkitekt på Nordiska Kompaniet i Stockholm formgav Hjorth även flertalet funkisbetonade möbelserier för vardagsbruk under 1930-talet. En av dessa var modell “O.K.”. Modellserien introducerades på varuhusets utställning “Vackra möbler” i maj 1937 och sett till andra av Hjorths lagermöbler som når dagens marknad är modell “O.K.” en särdeles prisvärd och underskattad serie i mina ögon. Stram men ytterst genomtänkt formgivning och fanerets vackra kontrastverkan väcker onekligen habegär.
Greta Runeborg är visserligen ingen doldis, men keramiska föremål i den här storleken för S:t Eriks Lervarufabriker i Uppsala är synnerligen sällsynta. Runeborg studerade vid Högre konstindustriella skolan i Stockholm och sedermera för Einar Utzon-Frank vid Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn samt företog flertalet studieresor till Paris. Hon knöts till S:t Eriks redan 1935 vid 24 års ålder, men stannade endast under två års tid till 1937. Den föreliggande praktfulla urnan är signerad och daterad detta avslutande år. Själva modellen är faktiskt formgiven av kollega Anna Lisa Thomson, medans Runeborg målat den klassicerande dekoren. 1937 var ett händelserikt år för S:t Eriks med deltagande i Svenska paviljongen under Världsutställningen i Paris 1937. Det går ju lätt att föreställa sig en urna av denna kaliber i Paris!
Skulptören och konstgjutaren Hugo Elmqvists verkstad i Stockholm, Aktiebolaget Elmqvistska gjutningsmetoden, var tongivande inom svensk metallkonst under 1900-talets inledande år och den stilhistoriska epok vi kallar Jugend eller Art Nouveau. Där gjöts vaser och skålar rikligt dekorerade i relief med naturalistiskt avbildade växter, sländor, skalbaggar och fiskar. De gjöts i brons i den gjutningsmetod som Elmqvist själv hade utarbetat som en bearbetning av den urgamla cire perdue-metoden. Bland medarbetarna på gjuteriet bör nämnas Emy Wahlström, Elsa Kock och Gerda Backlund. Dessa jugendföremål har under senare år fått ett uppsving, men är ännu allt som oftast mycket prisvärda på auktionsmarknaden sett i relation till dess kvalitet och obestridbara konstnärliga värde.
Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Karl via green@uppsalaauktion.se