Intendent Erik Ingare berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 15 februari 2022.
Dekorerade lerfat var verkliga statusobjekt hos allmogen. Det var ingenting som användes till vardags, utan faten var avsedda för större högtider och fester. Den ljusa bottenfärgen kan tolkas som ett försök att efterlikna högreståndskulturens fajanser. Faten täcks med ljus piplera som sedan glaseras med genomskinlig blyglasyr. Sedan dekoreras faten både med pålagd lera och målad dekor av olika oxidfärger. Auktionens fat har den vanligaste gröna dekoren som kommer ifrån kopparoxiden. Typiskt är också den sk hemrade dekoren. Små små prickar bildar effektfulla fält runt brättet. Denna dekor uppkommer när man låter en stålfjäder studsa upp och ned i glasyren. Auktionens fina fat är bra exempel på objekt som den lokala krukmakaren försåg de mer välbeställda bönderna med.
Kat. nr 596 – Stolar, fem stycken
Barocka allmogestolar är inte direkt ovanliga. Från högreståndskulturen ärvdes typen av allmogen, där den sedan blev den kanske mest utbredda modellen. De har funnits över stora delar av landet, och tillverkningen pågick långt in på 1800-talet. Vad som däremot är extremt ovanligt är stolar med dekormåleri likt det på auktionens stolar. Modellen med högre framslå var särskilt populär i trakterna kring Dalarna/Bergslagen, och tidsmässigt bör man kunna ringa in tillverkningen till 1700-talets sista fjärdedel. Udda stolar med liknande dekor har dykt upp vid enstaka tillfällen genom åren. Att se en uppsättning om fem stolar är smått fantastiskt anser jag. Jag bara älskar de flyhänt målade landskapsbilderna i blått i blått. Varje ryggbricka är ett litet konstverk i sig själv!
Vilken fin 300-årig antikvitet! Det är verkligen ett ålderdomligt, udda och ovanligt skåp. Måleriet för tankarna till det inredningsmåleri som växte fram i trakterna kring Ljusdal och Delsbo under 1700-talets första hälft, och som sedan vidareutvecklades av bla Gustaf Reuter mfl i Delsbo och Bjuråker under 1700-talets andra hälft. Fronten som är uppdelad i mindre fyllningar är täckt av stiliserade blommor. På en sida är en stilig mansfigur målad. Klädd i röd dräkt och galonerad hatt står han stadigt och stolt. Kanske är han en dörrväktare? Avsedd att skydda gårdsfolket och gården från olycka och ondska.
Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Erik via ingare@uppsalaauktion.se