Intendent Charlotte Elmér berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 15 februari 2022.
Kat. nr 474 – Armband med medaljong
En av mina favoriter från den här auktionen är det här charmiga armbandet. Det är tillverkat någon gång under 1880-talet i 18K guld med en medaljong i turkos-blå emalj dekorerat med en stjärna besatt med rosenslipade diamanter.
Den turkos-blå emaljen drar tankarna till den lilla blå blomman Förgätmigej som på engelska heter ”Forget-me-not” (Glöm mig inte). Smyckena var vanliga under den viktorianska eran och var ofta besatta med turkoser eller turkos-blå emalj. De var perfekta små kärleksgåvor mellan familjemedlemmar och kärlekspar men kunde också användas för att komma ihåg någon som avlidit.
Baksidan av medaljongen på vårt armband har plats för ett foto eller hårlock. En påminnelse till bäraren av armbandet att inte glömma bort någon nära. Jag tycker att det här är en fantastisk gåva till någon man tycker extra mycket om.
Kat. nr 621 – Dörrar/Paneler, sex stycken
När jag såg dom här dörrarna blev jag helt förälskad. Färgerna, motiven och patinan. Jag ser luckorna framför mig hos någon som vill ha ett kök med riktigt själ.
Panelerna och dörrarna är tillverkade i Sverige under 1700-talest senare del. Dom är marmorerade och är bemålat med kinesiserande dekor. Fjärran Östern hade länge fascinerat européer och med Ostindiska kompaniet kunde man ta del av den nya världen. År 1755 släpptes mönsterboken ”A new Book of Chinese ornaments” av konstnären Jean Pillement. I boken har Pillement skapat en ny värld med inspiration från orienten men anpassat den till europeisk smak. Boken fick en enorm spridning och användes som inspiration i inredning, möbler, silver och konst.
Våra paneler och dörrar följde dåtidens trend och är rikligt dekorerade med orientaliska vegetationer, hus, trädgårdar och människor. Vi vet inte vart dörrarna kommer ifrån men sannolikt har dom suttit i ett så kallat porslinskök. På Tureholms Slott utanför Trosa är originalinteriören från 1700-talet nästan intakt. Där finns ett fantastiskt exempel på ett porslinskök, inrett i liknande blå kinesiserande måleri som våra dörrar. Här kommer dekoren till sin rätt och man får en känsla för hur luckorna har använts.
Karin Mobrings fåtölj ”Amiral” har blivit en riktig 1900-talsklassiker. Trots det så finns det väldigt lite skrivet om hennes liv och verk.
Karin Mobring föddes 1927 på Frösön utanför Östersund. Hon utbildade sig på Konstfack och senare Carl Malmstens Verkstadsskola. År 1951 slutade hon utbildningen och flyttade tillbaka till Östersund. På 60-talet blev hon anställd av Ingvar Kamprad på Ikea. Genom sin anställning bidrog Karin Mobring till att IKEA producerade kvalitativa och kreativa designföremål i motsats till den tidigare kritik mot bolaget, att utföra kopior av dålig kvalitét.
Karin Mobring hade en känsla för material och form. Under 60- och 70-talet formgav hon andra klassiker som ”Diana” och ”Natura”. ”Amiral” formgavs 1969 och lanserades 1970 i IKEA-katalogen. Då kunde man köpa både fåtölj, karmstol och soffbord i samma serie. Karins möbler i bok, furu och stål tilltalade den yngre publiken. Hennes formspråk var tydligt och byggde på enkla geometriska former utan skarpa kanter.
Idag är Karin Mobrings möbler är eftertraktade på andrahandsmarknaden. Den geometriska formen med hållbara materialval gör att hennes möbler är lika aktuella idag som för 50 år sedan.
Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Charlotte via elmer@uppsalaauktion.se