Logga in

Fredrik topp 3


Intendent Fredrik Fellbom berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 23:e februari.

1.

Kat. nr 532 – Joan Miró, litografi, 1948

Miró utförde ett fåtal grafiska verk under 1920-30 talen. Först i slutet av 1940-talet började han sin omfattande produktion av grafiska blad. Alltså relativt sent i hans konstnärsgärning. Denna litografi från 1948 från en serie om 13 litografier med titeln ”Album 13” tillhör hans första större arbeten med grafik. Likt Picasso väcktes hans experimentlusta för denna konstform och han arbetade och kombinerade de flesta tillgängliga konstgrafiska arbetsmetoderna på ett nydanande sätt. Bilden, tryckt i svart, är lågmäld, harmonisk och innehåller en del symbolik som återfinns i hans senare arbeten. Bladet har åldrats med värdighet och jag tycker det är en vacker bild. För övrigt innehåller auktionen många intressanta verk i avdelningen modern grafik. Här samlas toppnamn som Appel, Arp, Bonnard, Braque, Dalí, Léger, Picasso, Tàpies, Allen Jones, Asger Jorn, Man Ray, Richard Hamilton, Marc Tobey och Tom Wesselman. Upptäck gärna denna spännande konstform som fungerar utmärkt som dekorationsföremål på väggen, samlarobjekt i en hurts eller som värdepapper.

2.

Kat. nr 329 – Georges Chauvels skulptur ”Femme à L’arc”

Denna vackra bronsskulptur fångar mitt öga. Utförd av den relativt okände fransmannen Georges Chauvel. Jag kan inte hitta något verk av honom sålt på den svenska auktionsmarknaden tidigare. Sannolikt utförd under 1920-talet i art déco inspirerad stil. Skulptören har lyckats fånga rörelse och balans i den kvinnliga bågskytten. Den har länge stått utomhus och fått en naturlig patina. Den kan behöva lite rengöring och kanske lite behandling av ytan, annars går det ju utmärkt att ställa ut den i trädgården som den är. En mycket dekorativ skulptur.

3.

Kat. nr 476 – Skulptur, Mexico

Vad är detta? Vilken häftig och exotisk skulptur. Taxco beläget sydväst om Mexico City har en månghundraårig historia av gruvdrift och senare även förädling och smide av silver. Förekomst av halvädelstenar finns också. Under 1900-talets mitt exporterades stora mängder förädlade silverföremål härifrån till USA från stadens silververkstäder. Ofta med precolumbianska förebilder. Denna skulptur är i sammanhanget inte speciellt gammal, men sätter fantasin igång. Vem har utfört den, hur har den hittat till Uppsala Auktionskammare i februari 2021 och var kommer den att hamna härnäst?


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Fredrik Fellbom via fellbom@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 23 februari 2021

Våra köpstarka kunder söker