Logga in

ERIKS topp 3


Intendent Erik Ingare berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 17:e augusti 2021.

1.

Kat. nr 335 – Ole Wanscher, ”Colonial chair”

Ole Wanscher räknas som en av Danmarks allra största möbelformgivare under 1900-talet. Även om hans namn kanske inte är lika känt hos den breda massan som tex Hans Wegner, Arne Jacobsen och Poul Kjaerholm, så känner många igen hans fina möbelmodeller. Wanscher utbildade sig under professor Kaare Klint som kom att inspirera och påverka honom mycket. Efter avslutad utbildning kom han att också att arbeta tillsammans med Klint innan han startade eget. Nu inleds hans långa samarbete med mästersnickaren A.J. Iversen. Tillsammans producerar de många av Wanschers klassiska modeller. Wanscher inspireras av såväl antika förlagor som Engelska 1700-tals möbler. Wanschers formgivning och exklusiva materialval ihop med Iversens fantastiska hantverksskicklighet skapade under denna tid modeller som har blivit klassiker över hela världen.

Auktionens stol ”Colonial Chair” är Wanschers kanske mest kända möbel, och den formgavs 1949. När man tar bort dynorna så ser man tydligt hur Wanscher har inspirerats av 1700-talets enkla stegstolar med dess typiska ”ladder back”. Stolen framstår som oerhört elegant och lätt med sina smala svängda armslän och svagt bakåtlutade rygg. Genom att bjuda hem denna fina stol så får du inte bara ett stycke designhistoria, utan också en touch av savannen i form av den zebramönstrade klädseln.

2.

Kat. nr 855 – Erland Cullberg

Ett av mina allra första konstköp på auktion var just en målning av Erland Cullberg. Jag fastnade för hans expressiva och färgstarka kompositioner på auktionsvisningarna varje helg i Stockholm. Det kändes väldigt äkta och direkt. Och det tilltalade mig mycket. Allt sedan dess har jag alltid vurmat lite extra för Erlands målningar. Erland Cullberg utbildade sig på Konstakademien och på Valands i Göteborg, men kom sedan längre fram att verka från sin ateljé och sitt hem i Sollentuna. Genombrottet fick dock vänta på sig. Från starten under 1960-talet så dröjde det ända in 1980-talet innan han slog igenom för en större publik. Auktionens målning är just från början av 1980-talet, och jag tycker att den speglar och visar Cullbergs måleri på ett bra sätt. De ofta stora dukarna fylls för det mesta av människor och figurer av olika slag. Koloriten är stark, och färgerna pastosa. Auktionens målning har titeln ”Vigseln” och visar ett par som står inför en av livets allra lyckligaste stunder. Men målningen väcker också frågor och funderingar då en av figurerna med sänkt huvud vänder bort blicken och ser bort från sin partner. Med tanke på målningens fina kvalitét och utställningshistorik i både Finland och Sverige så tror jag inte att utropet på 15-20 000 kr räcker. Jag tycker att den borde kunna gå för betydligt mer, för det är den väl värd anser jag.

3.

Kat. nr 123  – Berndt Friberg, vaser

Ett av mina största intressen är Svensk modern keramik. Mitt val denna gång faller på två giganter. Berndt Friberg och Stig Lindberg på Gustavsberg. Friberg var mästerdrejaren från Höganäs som kom till Gustavsberg 1934 för att framförallt hjälpa Kåge med hans produktion. Med tiden kom han dock att själv bli en av Gustavsbergs starkast lysande stjärnor. Genombrottet kom vid mitten av 1950-talet. Hans perfekt drejade vaser och skålar i nya spännande former, och med perfekta harpälsglasyrer blev en omedelbar jättesuccé. Han utvecklade sedan sina stengodspjäser och sina glasyrer under sin resterande tid på Gustavsberg fram till sin död 1981. Stig Lindberg är min egen lilla husgud. Jag köpte själv mina första Stickanvaser för över 25 år sedan, och sedan dess så har det hunnit bli några fler. Jag föll då för hans glädje, lekfullhet, och experimentslusta. Och jag faller för det än idag…Han kom till Gustavsberg 1937 och började att arbeta väldigt nära fabrikens konstnärliga frontperson Wilhelm Kåge. Han kom även att efterträda honom som konstnärlig ledare 1949. Han var extremt mångsidig, och hans produktion är närmast oändlig. Det känns som att han har varit nere med fingrarna i syltburken nästan överallt. Och vilken tur för oss att han har varit det. För vilket arv av föremål som han har lämnat efter sig. Auktionens stengodsparti bjuder både på Fribergs perfektion och Lindbergs lekfullhet. Det bästa av två världar kan man säga.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Erik via ingare@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 20 april 2021

Våra köpstarka kunder söker