Logga in

sofies topp 3


Vår försäljningschef Sofie Bexhed berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 18 – 19 april 2023.

1.

Kat. nr 149 – Lothar Schreyer, Komposition

Denna teckning är för mig en riktig liten raritet som i sitt konsthistoriska sammanhang belyser en mycket spännande tid i den moderna konsten, arkitekturen och formgivningens utveckling under 1900-talets början. Den röda stämpeln ”Bauhaus Staatliches Weimar” visar att den kommer från Bauhausskolan och den är signerad och daterad av mångkonstnären Lothar Schreyer 1922. Walter Gropius tankar om att samla arkitektur, konst, skulptur och design och låta dessa sammanfogas till en spännande helhet som kunde influera varandra och föra utvecklingen framåt visade sig vara en riktig lyckosam idé. Lothar Schreyer, som under 1910-talet bland annat samarbetade med Herwarth Walden på det legendariska Galerie Der Sturm i Berlin och var redaktör för dess magasin under många år, blev 1921 inbjuden av Gropius till Bauhaus för att leda undervisningen i scenkonst vilken samlade studenter inom olika discipliner på skolan. Lothar var mycket experimentell i sitt skapande och han fortsatte redan efter ett par år på Bauhaus mot nya utmaningar.

2.

Kat. nr 217– Tommy Östmar, ”Musse Pigg”

Efter att den härliga karaktären Mickey Mouse fått liv genom Walt Disney 1928 har den i snart ett århundrade fascinerat konstnärer världen över. Storheter som Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Banksy och Damien Hirst har alla använt sig av seriefiguren i sina konstnärskap och Tommy Östmar sällar sig till ovan nämnda skara när han på ett härligt lekfullt sätt har skildrat Musse Pigg i en spontan komposition med ett starkt driv. Tommy Östmars konstnärskap är fascinerande och jag förvånas över att han idag något oförtjänt har hamnat lite i skymundan. Östmar var en mästare på att med några få linjer skapa fartfyllda och fantasifulla kompositioner som sprider en härlig känsla av liv och rörelse.

3.

Kat. nr 816 – Tore Strindberg, ”Krokus”

Det har visat sig att jag visst har ärvt min fars fäbless för skulpturer av nakna kvinnor och Tore Strindbergs ljuvliga lilla guldpatinerade ”Krokus” träffar mig rakt i hjärtat! Strindberg har här på ett utsökt sätt lyckats fånga den gracila rörelsen i den vackra unga kvinnan som håller en krokus i sin hand. Skulpturen ”Krokus” skulle komma att bli en av Strindbergs främsta skulpturer och sannolikt hans mest älskade, att beskåda för allmänheten i såväl Stockholm på Stadshusterassen som i Kungsparken nedanför Vasaplatsen i Göteborg. Med en skicklig hand lyckades Tore Strindberg genom sitt klassicerande realistiska formspråk att förmedla en tidlös elegans som fascinerar än idag. Auktionens pärla som är daterad 1919 är märkt ”skiss” och utgör därmed en förlaga som skiljer sig något från den slutliga versionen från 1925. Skulpturen symboliserar ungdomens förgänglighet och på sockeln på versionen vid Stadshuset har konstnären själv så vackert diktat:
”Till flickan
Hur kort är icke vårens tid,
en crocus-blommas saga lik
på dröm och längtan rik.
Ack, snart den följs av sommars id
och vårens blomster vissna bort
Din första ungdomstid är kort.”


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Sofie Bexhed via sofie.bexhed@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 18 – 19 april 2023

Våra köpstarka kunder söker