Logga in

Oscars topp 3


Intendent Oscar Silfverhielm berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 18 – 19 april 2023.

1.

Kat. nr 956 – Ljusstakar, ett par, Gustavianska

Dessa ljusstakar är på sätt och vis ett stycke svensk industrihistoria med anor från 1538 då Gustav Vasa lät anlägga Wedevågs bruk. Under 1700-talet utvecklades bruket till det största och förnämsta järn-och stålmanufaktur varvid man tillverkade alltifrån kanonkulor, värjor och harnesk. Fredrik I kallade bruket för ”den svenska industrins moderverk” och man katalogförde över 200 olika produkter vid 1700-talets början. Sedermera kompletterades sortimentet även till mer exklusiva bruksföremål likt auktionens ljusstakar. Ljusstakarna är möjligen tillverkade av mästersmeden Isak Gråsten då modellen återfunnits med hans signatur. Grundmaterialet är mässing som sedan har försilvrats. Det har uppenbarligen varit omtyckta och putsats ofta och väl, då försilvringen succesivt avlägsnats och nu framstår gyllene men med spår i kannelyrerna efter försilvring. Ett fantastiskt kulturföremål som pryder sin plats i allas hem och gärna hade fått flytta in hos mig.

2.

Kat. nr 163 – Arne Jones, Komposition

Arne Jones studerade under unga år för Eric Grate och fick sitt stora genombrott och tillsammans med 1947-års män där han upptogs som likvärdig medlem med de epokgörande konkretisterna Rodhe, Lindell, Olofsson, K.A Pehrson och Bonniér. Ackumulage-serien är en serie skulpturer som Jones arbetade med under 1960-talet, uppbyggda av moduler grundat på en platt metallstav som sammanfogats i tillämpliga delar. Auktionens skulptur trotsar tyngdlagen och ser ut att vilja lyfta från sitt ek-postament och väller över kanten för att ge ett svävande intryck. Den är intressant på så sätt att den ter sig annorlunda i rumsligheten och bildar många facetter med sina byggstenar från varje vinkel. En Jones-skulptur inbjuder helt enkelt till rundvandring. Auktionens exemplar är ett utmärkt tillfälle att ropa hem en skulptur av en konstnär som är flitigt representerad i det offentliga rummet men i skala för det privata hemmet.

3.

Kat. nr 36 – Emy Wahlström, Kandelaber

Auktionens kandelaber är ett gott exempel då konsthantverk möter industri. Kandelabrarna i fråga är även avbildade i Herman Bergmans katalog från tidigt 1900-tal där det även finns ett flertal föremål signerade av Emy Wahlström. Med sitt tidstypiska jugendmotiv med tallkottar och organiska symmetri så lämpar den sig väl en jugendvåning eller villa. Det är ett fantastiskt skulpturalt föremål som sprider värme och glädje i varje hem.

Dessvärre står det inte mycket att finna om denna formgivare och hennes öden men klart är att hon formgivit ett antal föremål för Herman Bergman och Hugo Elmqvist vid tiden då seklet var ungt. Framtiden får utvisa om mer går att finna om denna hittills relativt okända skulptör. Ett utmärkt och i mina ögon underskattad form av skulptur och bruksföremål att förhöja vardagen med både ljus och värme.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Oscar Silfverhiem via silfverhielm@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 18 – 19 april 2023

Våra köpstarka kunder söker