Logga in

Eriks topp 3


Vår intendent Erik Ingare berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 18 – 19 april 2023.

1.

Kat. nr 23 – Stig Lindberg, Vas 

Stig Lindberg är som en liten husgud för mig. Jag fullkomligt älskar hans mångsidighet, fantasi och lekfullhet. På utställningen ”Fajanser målade i vår” i maj 1942 presenterade Wilhelm Kåge och Stig Lindberg helt nya objekt i det traditionella materialet fajans. Utställningen blev en stor succé, och fajanserna kom så småningom att sysselsätta en hel verkstad med skickliga fajansmålare på Gustavsberg. Mönster och former var Stig Lindbergs design, men fajansmålarna kunde själva välja hur de ville kombinera mönster och färger. På auktionens vas har tex Giovanni Pugno på ett fint sätt kombinerat dekoren ”Flerfärgade blommor” med den mer geometriska dekoren ”Krinolin”.

Mitt eget intresse för Stig Lindberg startade för över 25 år sedan, och det var just fajanserna som lockade. Det tunga ofta handdrejade godset, den vita tennglasyren, de spännande formerna och den färgglada dekoren var något som jag inte hade stött på tidigare. Jag blir fortfarande lika glad när jag ser en fajans av Stig Lindberg, för det är just det som Stig Lindbergs fajanser förmedlar till mig, glädje!

2.

Kat. nr 984, Lampett för ett ljus, Allmoge. Hälsingland, 1800-tal

Något av det mer säregna som vi stöter på inom Svenskt folkkonst och allmogekultur är en typ av enkla lampetter tillverkade av tenn, bleckplåt och trä. De består oftast av en smal stomme av trä som bär upp ett flertal ihoplödda reflektorer av tenn. Vanligtvis är ljushållarna tillverkade av bleckplåt. De liknar ingenting annat som vi ser inom vår högreståndskultur. Jag kom först i kontakt med dessa speciella lampetter när jag för väldigt länge sedan arbetade extra som museivärd i Delsbogården på Skansen. I den nedre herrstugan i Västerängsstugan hängde och hänger alltjämt ett liknande par lampetter som auktionens. Jag kommer ihåg att jag redan då fascinerades över dessa udda och sköra ljusbärare. De är extremt ovanliga och förekommer i stort sett aldrig på auktioner. Istället kan man njuta av dem i våra museer och hembygdsgårdar runt om i landet. Ett skäl till att man nästan aldrig ser dem är nog att de är så sköra. De har helt enkelt inte överlevt från 1800-talet fram till idag. Har de gått sönder har man nog bara kastat bort dem. Utbredningsmässigt så förekommer de på flera platser i landet, även om Hälsingland är representerat med flest exemplar i våra museers samlingar. Auktionens lampett är i ovanligt gott skick och den är ett väldigt fint exempel på folklig kultur när den är som allra bäst.

3.

Kat. nr 105 – Emaljskylt, Tyskland, 1930-tal. ”Parba”, Barnängens raktvål, rakcreme, rakbalsam”

Redan de gamla grekerna…jo, men så är det. Reklam har funnits sedan urminnes tider. Dock blev det i och med industrialismen mer nödvändigt för företagen att göra mer reklam för att sticka ut gentemot konkurrenterna. Skyltar av olika slag var det främsta sättet att förmå kunderna att välja just deras produkt. Skyltar av plåt och emalj fyllde väggarna på lanthandlar och järnvägsstationer under 1900-talets första hälft. Skyltarna av emalj och plåt var praktiska då de stod emot väder och vind på ett fantastiskt sätt. På sikt efter andra världskriget konkurrerades dock dessa dyra och tunga skyltar ut till förmån för de betydligt billigare pappskyltarna.

Barnängen är ett av Sveriges mest kända varumärken inom tvål, hår och hudprodukter. Bolaget grundades redan på 1868 i Stockholm. Namnet Parba registrerades 1914, och bilden med ansiktet kom till i början av 1920-talet. Auktionens skylt som är i ett otroligt fint skick tillverkades i Tyskland under 1930-talet. Intresset för emaljskyltar har under de senaste åren skjutit i höjden med höga priser som följd. Internationellt är emaljskyltar ett väldigt stort samlarområde, men i Sverige är många skyltar fortfarande väldigt prisvärda. Auktionen innehåller flera fina emaljskyltar, så varför inte passa på att ropa in ett konstverk i form av en skylt!

För den som vill lära sig mer om äldre skyltar så  rekommenderas Peter Pluntkys praktverk ”Tunga Varumärken” starkt. Inte bara för innehållet utan också för designen.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Erik Ingare via ingare@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 18 – 19 april 2023

Våra köpstarka kunder söker