Vår intendent Julia Unge Sörling berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 7:e april.
I en tid när vi är begränsade i vårt resande kan föremål få en att förflytta sig i tanken och minnet. Min familj spenderar ofta somrarna i nordöstra Frankrike inte alltför långt ifrån staden Nancy. Det är en stad som förknippas främst med Art Nouveau-rörelsen genom École de Nancy och dess företrädare Émile Gallé, Louis Majorelle och familjen Daum.
I auktionen finns flera föremål av Emile Gallé (1846-1904), både i glas och fajans, och min favorit är en bärnstensfärgad vas som jag tycker är ett fint exempel på det glashantverk som tillverkades i Nancy. Den pryder vilket bord som helst, med eller utan blommor, i och med den fina målade dekoren i form av bär, blomster och en trollslända. För mig för den tankarna till sommarens obligatoriska utflykt till Nancy där promenaden i den vackra staden med arkitektur präglad av Art Nouveau avslutas med ett besök på Musée des Beaux-Arts vid det majestätiska 1700-talstorget Place Stanislas, och dess fantastiska samlingar av bland annat Emile Gallés glaskonst.
Människans behov att smycka sitt hem har alltid fascinerat mig. Den enklaste kista blir till det vackraste konstverk med sin dekor. Denna folkkonst passar enligt min mening i vilket typ av hem som helst och är dessutom mycket praktisk för förvaring.
Utmärkande för denna kista från Västerbotten är att den är liten och har ett välvt lock, just som de norrländska kistorna ofta har. Det är kul att man genom påskriften på insidan av läddikans lock får veta vem som ägt den och en datering från 1791. Målaren har lämnat ett spännande spår i form av en figur på kistans baksida. Även om man inte känner till målarens namn så kan man ringa in honom till trakterna kring Umeå. Jag tycker man får ett stycke historia och en nätt och praktisk kista med både fantastiskt smide och måleri för en förhållandevis ringa summa.
Kat. nr. 1065 Ferdinand Boberg
Det är liv och rörelse – precis så som jag föreställer mig New Yorks gator. Solens strålar har svårt att nå ner mellan skyskrapornas högresta torn. Det bolmar rök och man nästan hör trafiken och stadens brus. Broadway sjuder av liv!
Ferdinand Boberg hade 1878 skrivits in vid Kungliga Tekniska Högskolan för att studera till maskiningenjör, men vid mötet med flera blivande arkitekter, ändrades hans bana och han avlade istället en arkitektexamen 1882. Han levde i en tid av förvandling och världen förändrades i rask takt genom ångmaskiner, tåg, elektricitet, cyklar och så småningom bilar. Det var ett samhälle där det fanns plats för en arkitekt som Boberg med storslagna idéer.
Med anledning av världsutställningen i Chicago 1893 reste Boberg för första gången till USA. Det blev ytterligare resor dit – Boberg ritade exempelvis Sveriges paviljong för utställningen i St Louis 1904. På hösten år 1912, inför bygget av varuhuset NK på Hamngatan i Stockholm som Boberg fått i uppdrag att rita, besökte han olika varuhus runtom i USA. I New York möttes han av skyskraporna som med hjälp av sina järnkonstruktioner kunde resa sig mot himmelen. ”Stålet erbjöd obegränsade möjligheter. Högre och högre!” skrev Boberg. Intrycken från Amerika blev bestående för Boberg framöver och syns bland annat i NKs varuhus.
Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Julia på sorling@uppsalaauktion.se