Aktuella auktioner
Se datum och information
Klubbades för 1.050.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 13-15 juni 2018
158. Nils Dardel (1888‑1943). ”Turisten på Teneriffa”.
Signerad Dardel. Olja på duk, 73,5 x 54 cm.
Utförd år 1916.
Proveniens:
Direktör Charles Nilssons samling, Stockholm, kat. nr. 10.
Svensk-Franska Konstauktioner, Stockholm, 3 december 1975, katalog 400, kat. nr. 12.
Svensk privatsamling, förvärvad vid ovanstående auktion.
Utställd:
Liljevalchs Konsthall, Stockholm, ”Liljevalchs jubilerar – Svensk Konstkavalkad”, 21 september-21 oktober 1956, kat. nr. 89.
Moderna Museet, Stockholm, ”Nils Dardel”, 1988, kat. nr. 62.
Dansmuseet, Stockholm, ”Stockholm – Paris / Rolf de Maré”, 23 maj-14 september 2003.
Litteratur:
Christian Faerber (red.), Konst i svenska hem II: målningar och skulpturer från 1800 till våra dagar, band 11, 1942, upptagen och avbildad i Direktör Charles Nilssons samling, Stockholm, nr. 951, s. 561.
Karl Asplund, Nils Dardel I. Ungdomstiden 1888‑1921, SAK publ. LXVI, 1958, jämför bild s. 127.
Karl Asplund, Nils Dardel II. De senare åren, SAK, 1958, omnämnd s. 257, felaktigt upptagen under år 1914.
Ingemar Lindahl, Visit hos excentrisk herre – En bok om Nils Dardel, 1980, jämför bild s. 48.
Erik Näslund, Rolf de Maré: konstsamlare, balettledare, museiskapare, 2008, jämför bild s. 111.
Erik Näslund, Dardel, 2014, jämför bild s. 89.
FOKUS
Nils Dardel har blivit känd för sina lustfyllda naivistiska skildringar och hämtade ofta inspiration från de många resor han gjorde till världens alla hörn. Nyfikenheten och sökandet efter nya intryck och möten förde Dardel till Paris år 1910, en stad som sprudlade av konstnärlig anda och dit unga konstnärer lockades att studera under seklets begynnelse. I den franska huvudstaden besökte Dardel åtskilliga museer och konstsamlingar, ofta i sällskap med den svenske konstnären Einar Jolin, och fick på så vis ta del av den samtida och aktuella konsten i Paris. Paul Cézanne var den konstnär som kom att göra störst intryck på den unge konstnären och inspirationen från den franske mästaren syns tydligt i Dardels tidiga arbeten.
Under en av sina Sverigevistelser träffade Nils Dardel för första gången den världsvane entusiasten Rolf de Maré, ett möte som skulle komma att leda till en lång och djup vänskap. De var jämngamla och delade ett omfattande konstintresse, och i de Maré fann den känslige Dardel en vän som han kunde vara helt förbehållsam inför vad gällde känslor och upplevelser. Under åren 1912-1915 var Nils och Rolf ofta tillsammans och när Nils reste hem från Paris bodde han nästan uteslutande med Rolf. Det vackra godset Hildesborg vid Öresund ägdes av Rolfs morföräldrar greven och grevinnan von Hallwyl men förvaltades av Rolf, och Nils Dardel blev en ständigt återkommande gäst som lät sig inspireras av den sköna naturen och de Marés för tiden oerhört moderna konstsamling bestående av kubister och spanjorer men även av verk utförda av Dardel själv. De Maré framstod för många som en mycket excentrisk person, en fantast som till följd av sin välsituerade ekonomiska position kunde leva ut sina vilda drömmar. Tillsammans med sin bäste vän begav sig Nils Dardel på spännande resor runt om i det krigshärjade Europa men även på längre färder utanför. Under denna lyckliga period i konstnärens liv tillkom några av hans i särklass mest hyllade verk, fyllda av nya intryck.
Auktionens målning ”Turisten på Teneriffa” utfördes just efter en av de resor som kamraterna begav sig ut på tillsammans. Nils och Rolf besökte Paris år 1915, Rolfs första besök i den franska huvudstaden som var väl märkt av krigssituationen. Den intelligente och framfusige konstsamlaren utnyttjade genast de ekonomiska svårigheterna i landet till sin fördel men många var de konstnärer som lämnat staden för fronten och Paris var inte detsamma som tidigare. De båda vännerna begav sig därför ut på en ny resa tillsammans och denna gång styrdes färden till Spanien och Teneriffa i ögruppen Kanarieöarna. Trots det brinnande kriget kände Nils och Rolf få begränsningar under sina besök i utlandet, då Rolfs välbärgade situation och generösa livsstil möjliggjorde för de båda att tillgodogöra sig så mycket som möjligt under sina färder. Till Teneriffa anlände de efter ett besök i Madrid och tillbringade dagarna i det soldränkta landskapet med att utforska och för Nils del, att skildra sina upplevelser genom ett enastående fullödigt och känslofyllt måleri. Rolf fick för återresan från Spanien till Sverige ett diplomatuppdrag från legationen i Madrid och var åter i Sverige den 28 mars 1916. Dagen därpå skrev Dardel från Paris till sin käre vän: ”Jag fick telegrammet igår kväll, att du lyckligen kommit fram till Sverige. Jag blev verkligen glad över det. Först idag har jag kunnat börja måla… Hela dagen har jag arbetat och jag har nästan fått färdigt skissen till Turisten på Teneriffa. Jag tror att den kommer att bli mycket bra och jag arbetar oerhört.”
”Turisten på Teneriffa” utfördes i två oljemålningar samt en akvarell, varav auktionens målning är en av de två som utfördes i olja. Att besöket på Teneriffa var både nöjsamt och spännande framgår tydligt av den fantasifulla scenen som utspelar sig. Dardel har med värme och humor skildrat sin bäste vän Rolf de Maré som turist på Teneriffa, elegant sommarklädd i ledig kostym och hatt och avslappnat lutande mot den rosaröda cabriolet som möjligen var de båda herrarnas färdmedel runt ön. Runt omkring de Maré syns en stadskärna veckla ut sig som en karta, med färgglada hus i sluttningen ner från Spaniens högsta berg och vulkan Teide. Målningen nästan andas den flärdfulla och uppsluppna stämning som måste ha präglat de unga vännernas resor tillsammans och Dardels måleri når i ”Turisten på Teneriffa” nya och för tiden fascinerande uttryck. Trots ett pågående världskrig framstår målningen som en färgsprakande orientalisk matta och formligen sjuder av färg – ett naivistiskt mästerverk som Dardel själv var mycket stolt över.
Åter i Paris och stärkt av självförtroende från sitt skickliga måleri skrev Nils Dardel till sin ”biktfader” om de målningar som tillkom under tiden i Spanien: ”Jag tror att jag har lyckats mycket bra med både ”Turisten” och ”Hamnen”. Det har varit många och sett på dem. De tycker mycket bra om dem och säger att de är mycket originella och har stor charm…”.