Logga in
Konstnären Ewald Dahlskog i färd med att måla. I bilden syns också kat. nr. 363 i auktionen (Båtmodell).
Konstnären Ewald Dahlskog i färd med att måla. I bilden syns också kat. nr. 363 i auktionen (Båtmodell).

Special: Ewald Dahlskog


Om Ewald Dahlskog berättas att han var en charmör med ett ungdomligt sinne och mycket humor. Under sin livstid blev han känd för att utveckla intarsian från möbeldekoration till en självständig konstform för bildskapande och de stora konstnärliga uppdragen som följde gjorde Dahlskog erkänd världen över. Denna auktion har Uppsala Auktionskammare glädjen att försälja ett antal målningar, keramik, glaskonst och intarsia från olika perioder i konstnärens liv, samtliga verk med proveniens från konstnärens kvarlåtenskap och de har aldrig tidigare bjudits ut till försäljning.

Ewald Dahlskog föddes och växte upp i Stockholm som son till en boktryckare. Redan i unga år utförde han illustrationer till trycksaker och utbildade sig till litograf vid Centraltryckeriet i Stockholm. Under åren som följde vidareutbildade sig Dahlskog vid Tekniska skolan och Konstakademien där han vid erhållen examen mottog Konstakademiens kanslermedalj. Genom stipendium från Konstakademien kunde Dahlskog bege sig ut i världen och inhämtade inspiration från Italien, Frankrike och Tunisien till sina bilder. Själv betraktade sig Dahlskog främst som målare och han fångade sin omvärld med stor energi och glädje. Flera av auktionens målningar bär spår från konstnärens många resor och genom det Nordafrikanska ökenlandskapet, norska Lofoten och vackra Venedig ges en personlig inblick i Dahlskogs fascinerande liv under 1900-talets första hälft. Med stor entusiasm ägnade sig Ewald Dahlskog åt en mängd olika konstformer och var verksam inom både måleri, illustrationer, glaskonst, keramik och intarsiaarbeten. I auktionen återfinns vid sidan om måleriet magnifika arbeten i glas och keramik. En elegant glasservis utmärker sig särskilt liksom de båda faten från 1930-talet sannolikt utförda till Stockholmsutställningen 1930. Till flera av de verk som bjuds ut till försäljning medföljer även skisser.

Bland Dahlskogs mest kända verk offentliga återfinns intarsiaarbetet på dörrarna till Stora salen i Stockholms Konserthus (1926), utsmyckningarna av Ivar Kreugers Tändstickspalatset och det omfattande intarsiaarbetet för M/S Stockholm.


Se alla verk

Kvalitetsauktion 3 mars 2020