Logga in

Pehr Hilleström (1733‑1816)

”Ett fruentimmer som spelar på klavér, och en karl på flöjttravair”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 9-11 december 2020


Nr. 324 Pehr Hilleström (1733‑1816). ”Ett fruentimmer som spelar på klavér, och en karl på flöjttravair”. Olja på duk, 54 x 63 cm.

Med påskrift a tergo: ”Original af Hilleström”.
Utförd år 1776.

UTROP

175.000 – 200.000 SEK
€ 17.000 – 20.000

PROVENIENS

Löjtnant Nils och Ebba Francke, Stockholm.

LITTERATUR

Gerda Cederblom, Pehr Hilleström som kulturskildrare, del I, 1927, bild 19 samt upptagen i Pehr Hilleströms egenhändiga förteckning som kat. nr. 163.


Fokus

“Ett fruentimmer som spelar på klavér, och en karl på flöjttravair”

Salongen blev under 1700-talets upplysningstid en plats att samlas på i hemmet där man kunde samtala om olika ämnen eller tillsammans spela musik och sjunga. I det högre samhällsskiktet omgärdade man sig med möbler av finaste slag, vackra målningar och iklädde sig dyrbara dräkter i siden och sammet. Det är just en sådan salong som syns i auktionens målning med en kvinna som spelar på ett klavér, en man som spelar tvärflöjt och bredvid dem står en kvinna iförd en ljuvlig rosa sidenklänning med solfjäder som lyssnar på deras musikstycke.

Pehr Hilleström är utan jämförelse den ledande skildraren av svenska folkets seder och bruk under Gustav III:s och Gustaf IV Adolf:s regeringstider. Han förknippas främst med sina interiörbilder från alla samhällsklasser som förevigar tidens liv i hela dess mångfald. Han skildrade vardagen i ögonblicksbilder, typiska för sin tid. Förutom kungliga beställningar och överklassens salonger, målade han tjänstefolk i arbete med sina vardagssysslor, allmogen i sina stugor, scener ur operans och teaterns värld samt olika gruv- och bruksmiljöer. Han utförde även köksstilleben och stads- och landskapsmotiv.

Som ung hade han gått i lära hos landskapsmålaren Johan Philip Korn, senare undervisades han av Guillaume Thomas Taraval och Jean Eric Rehn vid Kongliga Ritareakademien. Under sin studieresa i Europa undervisades han av Jean-Baptiste-Siméon Chardin vid franska målarakademin. Gustav III fick upp ögonen för honom och beställde mängder av målningar, och i kungens fotspår följde överklassen som också beställde hans vackra genrebilder.

Som 1700-talets främsta skildrare av vardagslivet har Hilleström för alltid skrivit in sig i historieböckerna. I sina målningar, i främst litet format, kan vi följa livet i Sverige under den  gustavianska tiden. Hilleströms målningar är idag en ovärderlig källa för kunskap om miljöer, mode och sedvänjor under denna epok.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information