Till katalogerna
Internationell Kvalitetsauktion 13–16 juni »
Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 13 – 16 juni 2023
Nr 413 Olle Hjortzberg (1872‑1959). Ängsblomster i solsken. Signerad och daterad Olle Hjortzberg juni 1943. Olja på pannå, 73 x 92 cm.
Med påskrift a tergo: ”204” samt på spännramen: ”No 503”.
300.000 – 400.000 SEK
€ 26.000 – 35.000
Karl Blomquist (1893‑1951), Göteborg. Given som gåva på dennes femtioårsdag av arbetsgivaren SKF i Göteborg. Karl Blomquist byggde under slutet av 1920-talet och början av 1930-talet upp SKF:s fabrik i Moskva.
Därefter genom arv inom familjen till nuvarande ägare.
Den svenska sommaren är alltför kort. Vi väntar nästan hela året på några korta flyktiga månader då naturen tar igen allt och verkligen blommar ut till fullo. I auktionens verk av Olle Hjortzberg kan man genom duken nästan känna den söta doften av de prunkande ängsblommorna. Enkelt satta i en vas, till synes helt naturligt, symboliserar de sommarens korthet och förgänglighet. Dragen av Karin Larssons blomsterarrangemang lyser igenom, där blommorna får tala för sig själva utan onödigt arrangerande och det är här som Olle Hjortzberg visar sig när han är som allra bäst. Den ljuvliga blomsterbuketten som plockats direkt från ängen har samlats i en grön vas och placerats på ett bord invid ett fönster. Det är den vackraste av vardagen som förevigas denna ljumma sommardag när solens strålar reflekteras in genom glasrutorna och förhöjer färgtonerna i buketten. Här samlas virvlande sjok av kråkvicker med blåklockor, rosa klöver och den lysande gula käringtanden i naturens egen prakt. Tänk vad den ger och ger och vilken tur att det är någon som fångat den. Med Olle Hjortzbergs snabba penselföring blir kompositionen till ett glädjefyllt minne som sprider värme året runt när han förevigar det ljuvaste som finns. Några små blomster i en vas som tacksamt lyser upp vardagen och utstrålar dess enkla, självklara skönhet.
Olle Hjortzberg växte upp i Linköping men lämnade den östgötska slätten tidigt i livet för att utbilda sig till dekoratör i Stockholm. Väl i huvudstaden uppmärksammades hans konstnärliga talang på allvar och år 1892 antogs han för studier vid Konstakademien. Åren som följde spenderade Olle Hjortzberg på studieresor kring Medelhavet, främst i Grekland och Italien. Studieresorna kom att vara i hela sju år och först 1905 återvänder den unge konstnären till Stockholm. Hjortzberg fick vid sitt återvändande ett stort antal illustrationsuppdrag såväl som förfrågningar om monumentalmålningar, bland annat en serie freskmålningar i Klara kyrka. Han återvände dock gärna till stafflikonsten och då främst till sina landskapsvyer från Medelhavet med mjuka olivlundar och karga landskap.
Det är först under det tidiga 1940-talet som det renodlade blomstermåleriet på allvar tar plats i Hjortzbergs motivkrets. Intresset för växter hade Hjortzberg med sig från sitt barndomshem i Östergötland där hans far som var amatörmålare gärna målade blomsterstilleben. Blommorna kommer smygande in i hans fresker och monumentalmålningar men det är först när han verkligen fokuserar på ämnet som hans måleri verkligen ”blommar ut”. ■