Logga in

Nils Dardel

Ulla Bjerne – Hans första kärlek


Klubbades för 1.850.000 kr vid Uppsala Auktionskammare Internationella Kvalitetsauktion 5-9 december 2017.


207. Nils Dardel (1888‑1943) Författarinnan Ulla Bjerne omgiven av blomster på terass med svenska flaggan i bakgrunden.
Signerad och daterad Dardel 1914. Olja på duk, 50 x 62 cm.


Till den pittoreska lilla medeltida staden Senlis, belägen norr om Paris, for Nils Dardel för första gången på våren 1912. På det hemtrevliga lilla hotellet Hôtel du Nord slog han sig ner för att måla i lugn och ro, en välbehövlig kontrast till det större och livligare Paris som Nils Dardel i likhet med så många andra av sina svenska konstnärskollegor lämnat Sverige för. Den franska huvudstaden som mötte den då unge målaren var en stad som lockade med sitt vågade uteliv, nya modernistiska strömningar och galanta fester men det var också en uttröttande plats som tillförde begränsningar för hans artisteri. I Senlis’ stimulerande småstadsmiljö fann han istället uttryck för den stora kreativitet som blomstrade inombords och under de återkommande visiterna ”på landet” skulle han komma att fullborda några av sina mest framstående målningar.

Om tiden i Senlis talade Nils Dardel alltid med en påtaglig värme. Den lilla vänskapskretsen bestående av konstnären själv, Dagens Nyheters Pariskorrespondent Gustaf Hellström och konsthandlaren Wilhelm Uhde fick ett välkommet tillskott år 1914 i form av den norrländska författarinnan Ulla Bjerne, en sprudlande levnadsglad och djärv flicka som från första början fängslade Dardel. I ett brev till konstsamlaren och nära vännen Rolf de Maré skrev konstnären om sitt första möte med Ulla Bjerne:

”… Jag är ute på landet och har idag börjat måla.
Hellström är här och så en liten flicka från Norrland som är som en grabb och spottar och dricker absinth utan socker och vatten, som går klädd i karlhatt och käpp och har lärt Hellström svära. Hon skriver noveller och berättar mycket roliga historier, så att vi ligger dubbla av skratt.”

Både Hellström och Dardel charmerades omedelbart av den frimodiga och begåvade Ulla Bjerne som redan från början utmärkte sig som ett särskilt intelligent och självständigt barn. Den lilla staden Söderhamn där hon föddes döptes snart om till ”Döderhamn” av Ulla, som efter diverse ströarbeten efter skoltiden lyckades få ihop medel nog att ta sig till först Paris och sedan vidare till Senlis för att författa romaner. I Senlis bodde hon hos ett ungt barberarpar vid Rue Ville de Paris och det var där hon först mötte Gustaf Hellström och så småningom även Nils Dardel. När Ulla fick syn på Nils Dardel första gången utropade hon till Hellström: ”Men Gustaf då, varför sa du inte att målardjävuln var så vacker?”

Den nära vänskapen mellan Nils Dardel och Ulla Bjerne utvecklades snart till en stormande och djupt passionerad kärlek. Ullas pojkaktiga och charmigt okonventionella uppsyn liknade ingenting som Dardel tidigare mött och förälskelsen som uppstod var oundviklig. De möttes i en gemensam äventyrslust och lekfullhet som Hellström inte delade och Ulla beskrev målande sina känslor för Dardel i en av sina skrifter.

”Jag är fascinerad av Nils naturliga och belevade sätt som snart övergår
i charmfull kamratlighet. Bredvid Gustaf verkar han egendomligt juvenil,
ja barnslig och gossaktig. Och till min glädje är han både rolig och kvick.
Vi skrattar mycket och har svårt att ta blickarna från varann.
Det är inte värt att ens för mig själv försöka dölja att jag efter en enda afton
är över öronen förälskad i honom. Hur ska det här gå?”

Dardel fördelade tiden mellan Paris och Senlis och under sina vistelser i huvudstaden skrev han långa ömhetsbetygelser till Ulla, som fortfarande befann sig i Senlis med vännen Gustaf Hellström. De stormande kärlekskänslor som både Dardel och Hellström kände inför den äventyrslystna norrländskan mynnande snart ut i ett häftigt triangeldrama, och en svartsjuk Dardel skrev i ett brev till sin kärlek daterat den 30 maj 1914:

”Jag tycker inte om att Du tänker gifta Dig med Gustaf.
Jag tycker förfärligt om Gustaf och Dig Ulla älskar jag.
Jag vet att Gustaf när han är tillsammans med en kvinna jämnt ställer till scener,
Ulla, jag vill att du skall sparas från allt som gör Dig sorgsen…”

Ulla Bjerne var Nils Dardels första kärlek men endast ett fåtal porträtt av henne är kända. I auktionens målning har Dardel fångat Ulla omringad av blomsterprakt och med en svensk flagga hissad i bakgrunden. Målningen utfördes samma år som de två möttes första gången, och visar en synnerligen känslosam och kärleksfull tolkning av den levnadsglada och spralliga författarinnan. Sannolikt har Ulla Bjerne avporträtterats på det slående vackra Hildesborg i södra Sverige, ett gods som ärvdes av vännen Rolf de Maré och som Dardel flitigt besökte under somrarna. Ulla ses sittande på en stol invid ett vackert snidat räcke med symboler av små hjärtan, iförd sin karaktäristiska utstyrsel som hon vid ankomsten till Paris omedelbart införskaffade sig. I en bomullsblus sydd som herrskjorta, mörkblå kavaj med spanskrör och därtill stråhatt var hennes klädsel liknande en ung mans och helt i linje med hennes för tiden i egenskap av kvinna ovanligt fräcka humor och skarpsinniga kommentarer. Hennes blick, halvt dold under det alltför stora hattbrättet, är glittrande busig och kinderna uppspelt rosiga.

Nils Dardels porträtt av Ulla Bjerne är fängslande romantiskt och fantasifullt, men också ärligt och djupt avslöjande. Målningen berättar den sanna sagan om Dardels första riktiga kärlek och om den brinnande passion som uppstod under försommarens dagar i Senlis.


Vill du veta mer om Falk Simons samling?

Tillbaka till katalogen

Mer information