Till katalogerna
Internationell Kvalitetsauktion
12 – 15 december »
Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 12 – 15 december 2023
Nr 763 John Bauer (1882‑1918). ”Vill du göra mig en tjänst, frågade hon, så ska du få betalt för besväret”. Signerad och daterad John Bauer 1910. Akvarell, tusch, blyerts och täckvitt på papper, 21 x 21 cm.
Illustration till Anna Wahlenbergs saga ”Trollritten” ur ”Bland Tomtar och Troll”, 1910.
Auktionens verk syns på ett svartvitt fotografi från en tidig utställning med verk av John Bauer (foto med inv. nr JM.1988-26‑135 i Jönköpings läns museum).
500.000 – 700.000 SEK
€ 44.000 – 61.000
En betydande svensk privatsamling.
Nationalmuseum, Stockholm, ”Bauer – En konstnär och hans sagovärld”, 26 december 1981‑12 april 1982, kat. nr 70.
Bland Tomtar och Troll, 1910, avbildad.
Hasse W. Tullberg, Trettio bilder i mezzotypi till ett urval sagor ur Bland tomtar och troll åren 1907-1915, 1918, akvarellen reproducerad som svartvit mezzotypi.
Per Bjurström et al., John Bauer – en konstnär och hans sagovärld, utställningskatalog, 1981, avbildad s. 88.
Per Bjurström et al., John Bauer – en konstnär och hans sagovärld, 1982, avbildad s. 122.
“Framåt landsvägen red den unge bondsonen, Peder Lars. Han var glad i håg, ty han skulle in till staden och köpa sig en ny rock för att vara riktigt fin till kvällen, då han skulle bort och fria. Och att han inte skulle få nej var han ganska säker på. Hur stolt och rik vackra Lisa än var, hade hon nämligen givit nådiga blickar åt honom, den fattigaste av alla hennes beundrare.”
Så inleds Anna Wahlenbergs saga ”Trollritten” från 1910. I sagan följer vi bondsonen Lars som genom att, om än motvilligt, göra en trollpacka en tjänst fastän han hade bråttom, får oväntad hjälp med att hinna i tid. Till denna sagas utgivning i sagosamlingen “Bland Tomtar och Troll” 1910 utförde John Bauer ett antal illustrationer. Föreliggande verk ämnar illustrera det första avgörande mötet mellan Lars och trollpackan. På en blommande äng har Lars stannat till på sin häst och blickar ned mot diket under fjäderhattens långa brätte.
“Han red över gärdena och sedan genom en djup och lång skog. Men när han kom ut ur skogen och ner på en äng, såg han något, som rörde sig i ena diket. Och då han hunnit närmare, märkte han, att det var en underlig kvinnovarelse, som låg där och kravlade. Hon lyfte upp huvudet och bligade på honom, och någonting så styggt och fult som hennes ansikte hade han inte sett i hela sitt liv. De små hirskornsögonen sutto nästan dolda i den toviga hårbusken. Näsan såg ut som en morot och läpparna som ett brungräddat smörbröd.
– Vill du göra mig en tjänst, frågade hon, så ska du få betalt för besväret.”
Det var som illustratör till ”Bland Tomtar och Troll”, vilken utkom första gången år 1907, som John Bauer fick sitt stora genombrott. Han utförde illustrationer till sagorna under åren 1907-1910 samt 1912-1915. Det var under denna period och de kommande åren som Bauer på allvar började utveckla sin egen stil, vilken känns igen i såväl ridderliga bildvärldar som, redogjort för ovan, mossiga stenar, skira prinsessor och klumpiga bergatroll. Med denna stil kom han att bli en av de mest erkända sagoillustratörerna under sin verksamhetstid. Vid sekelskiftet 1900 var litteratur och konst fortfarande något som nästan uteslutande riktade sig till över- och medelklassens barn, men under seklets första decennium kom detta att förändras. Ny modern teknik möjliggjorde tryck av både illustrationer och texter vilka i sin tur blev mer lättillgängliga även för de som växte upp i mindre bemedlade familjer. Den nationalromantiska vågen som sköljde över Sverige under denna tid fångades upp av samtidens konstnärer och John Bauers rika illustrationer fick snart gestalta både miljöer och karaktärer i berättelser av dåtidens främsta sagoförfattare. ■