I fokus
Läs mer om vad som är värt att uppmärksamma lite extra »
Vår kommande Kvalitetsauktion 11 – 12 oktober bjuder på en bred variation av diamantslipningar från olika tidsepoker och vi hoppas att detta ska hjälpa dig att hitta din favorit.
”Jag har en briljant”. Ordet briljant har blivit synonymt för en diamant och används ofta för att beskriva världens hårdaste ädelsten. I själva verket är briljant sättet att beskriva slipningen på diamanten. En diamant värderas utifrån de fyra ”C”, carat, clarity, colour, cut. Cut (slipningen) är en av de viktigaste delarna men som ofta glöms bort. Det är kvalitén på slipningen som avgör hur ljuset reflekteras och bryts i diamanten. Den totala effekten av reflektionerna och ljusbrytningen kallas för briljans och det färgspel som uppstår kallas för eld. I en modern briljantslipad diamant vill man uppnå den ultimata briljansen och elden, genom de 57 fasetter som är noggrant slipade på diamanten. Det finns olika variationer av briljantslipningen som har ändrats beroende på hur modet och tekniken har utvecklats. Idag är de vanligaste slipningarna på diamanter briljantslipning, smaragdslipning, dropp- eller päronformad, marquise- eller navetteslipning, baguetteslipning, princesslipning, ovalslipning eller hjärtformad diamant. De äldre slipningarna som man hittar i antika smycken och smycken från 1900-talets början har ofta inte samma briljans och eld som de moderna slipningarna. Den vanligaste i Sverige kallas för gammalslipad eller tidig briljantslipad diamant. Slipningen skiljer sig från den moderna briljanten då den ofta inte är helt rund och har en extra fasett på kuletten (spetsen) på diamanten.
Att välja slipning på sin diamant är väldigt personligt. Vissa älskar den moderna briljantslipade diamanten, gnistrande som is medan andra föredrar den mjuka gammalslipade diamanten, skimrande som snö.
Text av: Charlotte Elmér, intendent för smycken
Frågor om auktionen? Varmt välkommen att kontakta Charlotte Elmér på elmer@uppsalaauktion.se