Logga in

Gustaf Fjaestad (1868‑1948)

Flickor vid vatten


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 9-11 december 2020


Nr. 427 Gustaf Fjaestad (1868‑1948). Flickor vid vatten. Signerad och daterad två gånger G Fjaestad 06 och G Fjaestad 07. Olja på duk, 101 x 132 cm.

UTROP

200.000 – 300.000 SEK
€ 20.000 – 29.000

PROVENIENS

Grosshandlare Berndt Andersson, Karlstad (1932‑2006). Inköpt hos Sola Glasmästeri i Karlstad 1974.
Därefter genom arv till nuvarande ägare.


Fokus

Gustaf Fjaestad och sommaridyllen i Värmland

Gustaf och Maja Fjaestad träffades första gången på Stockholmsutställningen 1897. Gustaf ställde ut målningen ”Herrgårdseken” och Maja några textilarbeten. Ett år senare gifte de sig i Majas hemförsamling Väsby. Det nygifta paret ville slå sig ner på landsbygden, valet föll på Värmland eftersom Gustaf hade fallit för landskapets visuella skönhet under en av sina resor. De lockades av Christian Eriksson till Arvikatrakten, där de sedan stannade under stora delar av livet. Efter en tid som hyresgäster i Arvikaområdet skaffade de sitt första egna hem i Rackstad. Huset låg på en udde, Kampudden, på sydsidan av sjön Racken några kilometer nordöst om Arvika. Här etablerade de sig konstnärligt och bildade familj. Paret fick fyra barn; Monica, Agneta, Bo och Lars.

Livet på Kampudden var något av en idyll. Man hade ett stort umgänge med de andra konstnärerna och hantverkarna i området, Rackenkolonin samlade en blandad grupp av vänner. Hemmet tog emot gäster och i synnerhet Maja fick hålla i hushållets alla sysslor. Om somrarna lekte och badade barnen vid strandkanten. Gustaf studerade det rinnande vattnets reflektioner och strömmar, framförallt då han 1903 köper en kamera. Vintertid åkte man skidor och skridskor, i den snötäckta magiska naturen.

Gustaf Fjaestad förknippas av många med sina majestätiska vinterlandskap. Av hans sommarmotiv är de mest omtyckta de som avbildar barnen vid stranden, de flesta målade mellan 1905 och 1925. Fjaestad inspirerades av de nakenbadsmotiv som fanns i likande soliga kompositioner av Anders Zorn, Edvard Munch och J.A.G. Acke. Barnbarnet Agneta Fjaestad Nordmark beskriver sommarbilderna i sin omfattande biografi, s. 161: ”Gustav avbildar den mänskliga kroppen på samma sätt som han målar landskap, som ett motiv som väcker ömhet, inte sensualitet. Men han visar också humor och värme när han målar människor. Ungdomarna utför den levande delen av bilden, det flödande vattnet balanserar kontrapunktiskt åskådarens uppmärksamhet, mot sjöns glittrande yta”.

I auktionens ”Flickor vid vatten” torde det vara konstnärens egna döttrar Monica och Agneta, 7 och 5 år gamla, som avbildats vid strandkanten. Det är en idyllisk och på samma gång privat familjescen, fångad en härlig, varm sommardag. Solen belyser stenarna under vattnet och vattnets yta. Likt norrmannen Fritz Thaulow som var en mästare på att avbilda rinnande vatten, tar Gustaf Fjaestad vid och placerar vattnet som det centrala temat i bilden, snarare än en del av landskapet. Inte sällan använde sig Fjaestad sig av fotografier som förebilder till sina kompositioner. Bländad av solen kisar den ena flickan mot sin pappa. Det ljusa, flätade håret och deras ljusa hud reflekterar solljuset. Bilden ramas in av ett grönt buskage som nästan verkar som ett skydd för flickorna. Till vattnets rörelser och strömningseffekter har han använt sig av himlens blåa toner på ytan, medan solreflektionerna sprider sig som gula strimmor på stenarna och benen mot det järnrika vattnets egen färg av rost och bruna toner. Rörelsen i vattnet är påtaglig. I en härlig sommarbild har konstnären förevigat en stund vid det förtrollade vattnet i sjön Racken.

Gustaf Fjaestad finns representerad vid bland annat Rackstadmuseet och Malmö Museum med liknande sommarbilder med barn vid vatten, andra finns i privata samlingar och är i övrigt ovanliga inslag i auktionsmarknaden. Här ges nu möjlighet att förvärva ett finkänsligt verk av en av Sveriges mest spännande och omtyckta konstnärer.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Mer information