Logga in

carl larsson (1853‑1919)

”Svärdsliljor” – Esbjörn med segelbåt


Klubbad för 460.000 kr vid vår Internationella Kvalitetsauktion 10-13 december 2019


Nr. 871 Carl Larsson (1853‑1919). ”Svärdsliljor” – Esbjörn med segelbåt. Monogramsignerad C.L. Akvarell, 60,5 x 22,5 cm.

Utförd år 1905.

UTROP

300.000 – 400.000 SEK
€ 28.000 – 37.000

PROVENIENS

Ingenjör Ivar Kreugers (1880-1932) samling, Stockholm.
Svensk-Franska konstgalleriet, Stockholm, Collection Ivar Kreuger, 1932, kat. nr. 108, auktionen efter ovanstående.
Svensk privatsamling.

LITTERATUR

Svensk-Franska konstgalleriet, Stockholm, Collection Ivar Kreuger, 1932, kat. nr. 108, avbildad s. 58.
Ulwa Neergaard, Carl Larsson. Signerat med pensel och penna, 1999, upptagen i katalogdelen under år 1905 som kat. nr. 1160.


Fokus

“Svärdsliljor” – Esbjörn med segelbåt i den ljuva sommaren i Sundborn

Åren kring sekelskiftet är onekligen blommornas tid. Från impressionisternas skira ljus genom tunna blomblad till jugendornamentikens slingrande stjälkar och blad. Arts & Crafts-rörelsen i England tryckte kraftiga blomstrade tapeter och tyger. Blommor och trädgårdsliv blev på modet, de första trädgårdsföreningarna startade i Sverige och konstnärsparet Carl och Karin Larsson var inte sena att hänga på trenden. De skaffade sig sin första blommande trädgård i Sundborn, Dalarna.

Gården Lilla Hyttnäs, var en gåva från Karin Larssons far, Adolf Bergöö och kom att bli en helt unik, och för tiden, nyskapande plats. Som en reaktion mot det sena 1800-talets övermöblerade hem skapades en miljö av noga utvalda, vackra ting och växter. Det fascinerande hemmet med sin spännande trädgård i Sundborn byggdes tillsammans av Carl och Karin Larsson och kan i sig självt ses som ett allkonstverk. Carl samlade och Karin inredde, sydde och arrangerande. Carls avbildande av detta hem, dess invånare och dess trädgård, skulle få dem båda hyllade och otroligt folkkära.

Både Carl och Karin Larsson intresserade sig för äldre trädgårdar och tåliga allmogeväxter. Samtidigt var de mer beresta än folk i gemen och roades av spännande exotiska växter och grödor, allt från sparris och tomater till Afrikas blå lilja. Ingen av dem hade tidigare ägnat sig åt odling förrän de kom till Sundborn. Då de båda var noviser på trädgårdsarbete kunde de också tänka friare när det kom till blommor och växter. Inte sällan odlade och använde Karin blommor som andra såg som ogräs. Karin experimenterade gärna och ofta med olika växter. Det finns exempelvis beskrivet hur hon tog in syrénkvistar för att försöka få dem att blomma till jul. Blommorna återkommer ständigt för både Carl och Karin. Hos Karin i textilier och hennes sätt att arrangera buketter, och hos Carl Larsson i hans sätt att avbilda desamma.

I auktionens målning ses Karin och Carl Larssons son Esbjörn och framför honom några klart blå svärdsliljor. Kompositionen, som är så typisk för Carl Larsson, med den sirliga blomman i förgrunden och det lekande barnet i fonden har kommit att bli hans främsta kännetecken. Blommorna, som föll under Karins beskydd och omvårdnad, arrangerades också utav henne och finns med på nästan alla målningar av Carl Larsson. Blommorna skapar ytterligare en dimension i målningen och blir som en liknelse av den han avbildar.

Esbjörn Larsson Hytte föddes år 1900 och är alltså fem år när han blir avporträtterad tillsammans med sin leksaksbåt. Troligen är han nere vid Sundbornsån som kröker sig precis utanför Lilla Hyttnäs. De överdimensionerade svärdsliljorna i förgrunden tar inte över utan hjälper betraktaren in i bilden till dess huvudperson Esbjörn. Våren 1905 hade varit sorgetyngd då sonen Ulf hastigt gick bort i brusten blindtarm. Carl Larsson själv hade varit på resor runt om i Europa men återvänder under försommaren till sitt älskade Sundborn. Under denna sommar målar han ett antal ljusa och till synes lyckliga akvareller som avbildar den ljuva sommaren i Sundborn, där auktionens målningar ”Svärdsliljor” och ”Vallmo” är två mycket typiska och kärleksfulla bilder av Larssons egna barn. Esbjörn och Kersti är båda fångade i sin fria lek i den vackra miljön kring Lilla Hyttnäs.

Carl Larsson är vår mest folkkäre konstnär och ingen annan har som han skildrat barn så som barn verkligen är. Få, om någon, konstnär har på ett så genomgripande sätt påverkat synen på barn och barndom. I dag berör hans målningar oss genom en nostalgisk inblick i ett samhälle och liv som till stora delar inte längre finns kvar. När de målades hjälpte de till att omforma Sverige till att bli det moderna samhälle som ligger till grund för hur vi lever i dag. Ingen har lyckats sprida dessa moderna vindar som Carl Larsson.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Fredrik Fellbom

Intendent

Skulptur och grafik
Tel: 0707-51 81 31
fellbom@uppsalaauktion.se

Mer information