Utforska hela samlingen
Se konstverken i katalogen »
Auktion 12 september 2023 i Stockholm
Under sin livstid blev Olle Nordberg en av våra stora skildrare av det svenska folklivet. I hans färgstarka bildvärld ryms alla traktens invånare och vi möter scener som rävjägaren som drömmer om sin fångst, paret i äppelträdgården och glada sällskap på dansbanan. Uppsala Auktionskammare presenterar nu en omfattande samling med målningar och skulpturer som bär proveniens från Olle och Märta Nordbergs stiftelse och fram till nyligen hängde kvar i Olle Nordbergs efterlämnade ateljé på Munsö vid Mälaren. Verken, som tillkom under olika perioder i konstnärens liv, har därför aldrig tidigare bjudits ut på auktion. Flera av de verk som ingår i samlingen hör till konstnärens främsta arbeten och tillsammans öppnar de dörren till ett spännande konstnärsliv.
Familjen Nordberg tillbringade somrarna på Munsö och Olle föddes där 1905. Redan som ung blev Olle Nordberg introducerad till flera av 1900-talets stora målare. Hans morfar var Sveriges största etablerade sadelmakarmästare och verksam i Stockholm, men var även mycket konstintresserad och i sitt hus inrättade han flera konstnärsateljéer som hyrdes ut. Genom honom kom Olle såldes redan tidigt i kontakt med betydande konstnärsnamn som Jenny Nyström, Axel Wallenberg, Arvid Källström, Bror Marklund, Ninnan Santesson, Bertel Nordström, Siri Derkert och Axel Fridell. I händelsernas centrum under denna spännande tid tilläts Nordströms egna brinnande intresse för skapande att växa. I skolan var det endast teckningslektionerna som roade honom. I en teckningstävling anordnad av Dagens Nyheter deltog den då tolvårige Olle Nordberg och lyckades vinna. Denna tidiga uppmuntran från lärare och publik inspirerade Nordberg till en fortsatt karriär som konstnär, och som den yngste eleven genom tiderna blev han snart antagen till Konsthögskolan, endast femton år gammal, och kunde äntligen lämna läroverket bakom sig. Efter fyra år på Konsthögskolan mottog han hertigmedaljen, och ett år senare den ärofyllda kungliga guldmedaljen.
Olle Nordberg ställde ut för första gången 1929 på välkända Gummesons konsthall i Stockholm. Utställningen var framgångsrik – publiken välkomnade hans tidiga naivistiska framtoning, kritikerna var positiva och de flesta målningar såldes. Redan nu blev trakterna kring Munsö konstnärens viktigaste inspirationskälla och han var bosatt där från tiden efter studierna fram till sin bortgång. Med humor och värme skildrade han ivrigt bygdens invånare och blev en mästerlig betraktare av sin omgivning. I samvaron med torpare, småbönder och vackra timrade gårdar blommade hans konstnärskap ut i full kraft. Tidigt i karriären var hans kolorit dämpad, men med åren blev den allt djärvare och färgerna drevs upp ordentligt till en sprakande symfoni. Naivismen var det formspråk som alltid kom att ligga Olle Nordberg varmt om hjärtat och han utformade en egen stil inom denna genre som tydligt känns igen. Karaktärerna utstrålar personlighet och vittnar om ett levande intresse för människan. De bär inga spår av förskönande drag eller realistiska framställningar, istället är det individens säregna uttryck som dominerar. Om hans bilder har sagts: ”Med Nordberg stiger vi in i en värld av ombonad värme och trivsel, av kaffedoft, flugsurr och trasmattor – och så alla dessa människor, det gamla trygga paret, de unga, blygt ny-förälskade. Allt känns så våldsamt svenskt, inte minst i de situationer där det burleska och diverse folklig situationskomik radas upp på löpande band…”.
Flera av personligheterna i Nordbergs målningar återkommer och stod honom nära. Konstnären Pelle Åberg var en av de målare som Nordberg beundrade och betraktade som nära vän och i auktionen återfinns ett vänporträtt föreställande Åberg vid staffliet. Även Nordbergs älskade hustru Märta fick ibland stå modell i hans målningar och hennes drag inspirerade även till andra kvinnor i hans bilder. Märta Andersson var uppvuxen på granngården och paret gifte sig 1935. När Olle kom hem från jakt och fiske med dagens fångst var det hustrun som såg till att det hamnade på matbordet och hon blev ett ovärderligt stöd i hans konstnärskap under åren. Vildmarken lockade Olle ut på många turer och han reste gärna norrut i goda vänners sällskap för att vandra, jaga och fiska. Tillsammans med Pelle Åberg, Nils Björklund och Ragnar Johansson njöt Olle Nordberg av den ursvenska naturen och äldre bebyggelse i trakterna kring Nordingrå, Funäsdalen och Grisslans fiskeläge norr om Örnsköldsvik. Jägaren på väg till passet med bössan i handen målade Nordberg gärna och motivet återfinns även i auktionens samling. Ibland bar det också av utomlands och flera av hans motiv är hämtade från Åland och resorna till Frankrike, Italien, Tyskland och Egypten.
Den första separatutställningen på Gummesons 1929 åtföljdes av kritikerrosade visningar på Liljevalchs konsthall, Konstakademien, Sveagalleriet och Konstnärshuset och han representerades snart vid både Nationalmuseum och i Prins Eugens samlingar. Nu erbjuds en unik möjlighet att förvärva några av Olle Nordbergs mest framstående målningar och skulpturer från konstnärens ateljé på Munsö. I en liknelse med de andra framstående svenska naivisterna Eric Hallström, Olle Olsson Hagalund och Sven X:et Erixson skrev S. Johansson i Svenska Dagbladet 2 april 1986: ”Där de lockade fram skönheten i en skräpig förort, fann Nordberg den ute på Mälaröarna. Där kunde hans pensel väcka till liv de gamla torpen och deras innevånare i vad som blev en fantastisk blandning av saga och kärv verklighet”.