Logga in

Anders Zorn – ”Flirtation”


64. Anders Zorn (1860‑1920). ”Flirtation”.
Signerad och daterad Zorn -85. Akvarell, 59,5 x 40 cm.


För svenska konstnärer har världen utanför vårt eget lands gränser ständigt utövat en stark lockelse. Ändå är det få som frivilligt kastat sig ut i detta väldiga okända. Anders Zorn gjorde det, 21 år gammal. Från Stockholm reste han ända till Spanien, det land som han mest av allt längtade efter att få uppleva. Så inleddes en karriär som gick i resandets tecken. Morakarl av födseln blev Zorn en världsman av stora mått.
Spanien blev ett favoritland för Zorn. Den första resan följdes snart av fler, totalt sju stycken. År 1884 fann han för andra gången anledning att bege sig dit, sedan några prestigefulla porträttuppdrag ställts i utsikt för honom av den svenske ministern i Madrid. Vid denna tid bodde Zorn sedan ett par år tillbaka i London, där han redan vunnit rykte som porträttmålare i akvarell.

I Madrid blev Zorn bekant med två spanska målare, vilka erbjöd honom plats i sina ateljéer. Av dessa vänner kan Zorn ha fått tips på lämpliga modeller att måla av. En flicka, Manuela, tycks han ha blivit extra förtjust i. Han målade henne flera gånger i halvfigur med huvudet täckt av en ljus sjalett. Det är tydligt att Zorn hade en fäbless för de färgrika luftiga spanska textilierna, speciellt tillsammans med gyllene hy och sammetsmörka ögon.
Zorn uppger att han av Alfonso XII:s sekreterare fått löfte om att måla kungens porträtt, men tiden för sittningen skulle bestämmas senare. I april blev monarken dock sjuk, vilket gjorde att projektet fick skjutas på framtiden. Tills vidare fick Zorn briljera med sin akvarellkonst i porträtten av hertiginnorna av Alba och av Osuna och sekreterarens vackra dotter, Christina Morphy (Museo del Prado).

I början av sommaren 1884 började Zorn planera för hemresan. Han hade gett upp hoppet om att denna gång få måla kungen eller någon annan medlem av den kungliga familjen. Han lämnade Spanien den 9 juli med en förhoppning om att kunna återvända för det eftertraktade uppdraget. Men projektet föll. Alfonso XII avled 1885, endast 27 år gammal.

Minnena från Madrid satt dock länge kvar hos den svenske konstnären. Under hösten 1884 och våren 1885 tillkom i England flera akvareller med spanska motiv. Han utgick säkert från de skisser och teckningar han utfört i Madrid. Dessutom hade han fört med sig från Madrid en gul schal, eller mantón de Manila, och en ljusblå sjalett, en så kallad pañuelo, som fick fungera som rekvisita.

En av Zorns mest genomarbetade ”Spanienbilder” från England är akvarellen Flirtation. I ett brev till sin fästmö Emma Lamm skrev Zorn den 20 mars 1885: ”Har nu i sista stund börjat med en spansk ’flirtation’ som artar sig ypperligt”. Scenen visar en kvinna med solfjäder som charmar en ung man, en caballero. I denna akvarell presenterade Zorn en helt ny kompositionsidé, vilken han provat sig fram till genom en rad skisser (däribland en i Zornmuseets ägo). Arbetsmetoden liknade oljemåleriets, det vill säga olika idéer prövades och förkastades innan det slutgiltiga verket påbörjas. Flirtation ställdes ut på Royal Institute på Picadilly i London i maj-juni 1885, där den väckte stor entusiasm. ”This is a work”, förklarade en kritiker i tidskriften Gossip, ”of a man who has an eye for a subject, and of one, too, who is a master of his medium. A true water-colour painter.” I maj skrev Zorn till Emma att han fått flera anbud om att publicera akvarellen, men att den redan var såld. Tidningen Aftonbladet kunde den 2 juli bekräfta försäljningen: ”Och den andra som genast vid utställningen fann köpare, en scen från Spanien, en liten förtrolig tête-a-tête mellan ett ungt par av vilka den sköna rodnar men tydligen icke synnerligen missnöjd med ett slag av solfjädern tystar munnen på sin frispråkige tillbedjare som står obesvärad som endast en spanjor kan vara det, stödd mot muren och med en cigarett mellan fingrarna.”

Flirtation är ett av de i särklass finaste resultaten av Zorns minnen och erfarenheter från Spanien.

Johan Cederlund
Museidirektör, Zornmuseet

Tillbaka till katalogen »

Mer information