Logga in

John Bauer (1882‑1918)

”Tomtepojke”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 13 – 16 juni 2023


Nr 392 John Bauer (1882‑1918). ”Tomtepojke”. Signerad John Bauer. Olja och kol på duk, 50,5 x 55,5 cm.

Med påskrift: ”20 min snabbmålning en kväll på Konstnärsringen 1917.”

UTROP

800.000 – 1.000.000 SEK
€ 70.000 – 88.000

PROVENIENS

Fritzes Kungl. Hovbokhandel, Stockholm, förvärvad den 23 november 1929 för 700 kronor.
Dr Torben Klason (1889‑1979), Linköping.
Därefter genom arv till nuvarande ägare.

LITTERATUR

Konstakademien, Stockholm, “John Bauer – Minnesutställning”, 1934, kat. nr 298.


Fokus

John Bauer

På besök i konstnärens underbara sagovärld

John Bauer har med sina detaljrika illustrationer och förtrollande miljöer för alltid en plats i våra svenska hjärtan. Det var som illustratör till Bland Tomtar och Troll, vilken utkom första gången år 1907, som John Bauer fick sitt stora genombrott som konstnär. Under åren 1907-1910 samt 1912-1915 levandegjorde han sagorna genom sina fantasifulla illustrationer, fyllda av skimrande sagoväsen och vidunderliga figurer i den svenska naturen. Det var under denna period och de kommande åren som Bauer på allvar började utveckla sin egen stil, vilken känns igen i såväl stiliga riddare till häst som mossiga stenar, skira prinsessor och klumpiga bergatroll. Med sin eleganta och träffsäkra penselföring kom han att bli en av de mest erkända sagoillustratörerna under sin livstid. Vid sekelskiftet 1900 var litteratur och konst fortfarande något som nästan uteslutande riktade sig till över- och medelklassens barn, men under seklets första decennium kom detta att förändras. Ny modern teknik möjliggjorde tryckning av både illustrationer och texter vilka i sin tur blev mer lättillgängliga även för de barn som växte upp i mindre bemedlade familjer. Den nationalromantiska vågen som sköljde över Sverige under denna tid fångades upp av samtidens konstnärer och John Bauers rika illustrationer fick snart gestalta både miljöer och karaktärer i berättelser av dåtidens främsta sagoförfattare. 

Konstnärsringen grundades 1909 av konstnärerna Maja Setterberg (1876-1950) och Ragnhild Sellén (1872-1942) med syfte att sammanföra konstintresserade och verksamma konstnärer med varandra. Under det tidiga 1900-talet ingick John Bauer i denna rörelse liksom flera andra av tidens främsta konstutövare och de kunde under högst uppsluppna former utbyta idéer och därmed främja gruppens konstnärliga intressen. Sannolikt var det i samband med just en sådan lättsam tillställning i Konstnärsringens goda sällskap som auktionens ”Tomtepojke” utfördes, vilken Bauers påskrift ”20 min snabbmålning en kväll på Konstnärsringen 1917” vittnar om. Trots den ringa tiden det tagit för konstnären att utföra bilden är målningen utförd med stor precision och en minutiös träffsäkerhet, typiska drag för Bauer som var känd för att vara sin egen största kritiker. 

I sina rikt detaljerade illustrationer fångar John Bauer som ingen annan konstnär det ursvenska landskapet som i sagorna är hem för naturens väsen. Framförallt arbetade Bauer i akvarell men han var även en mycket skicklig målare med oljefärgen vilket auktionens charmiga målning ”Tomtepojke” är ett enastående exempel på. Den rara pojken iklädd en röd tomteluva plirar busigt mot betraktaren där han står intill den timrade husväggen. John Bauer besatt en omisskännlig förmåga att skildra barnets nyfikna och ofiltrerade personlighet i sina bilder, och att döma av pojkens min har konstnären möjligen fångat honom i ett ögonblick då han ertappats med någonting förbjudet. Det vackra timmerhuset som upptar bildens bakgrund återfinns i flera av Bauers ljuvliga sagobilder även från tidigare år, såsom i akvarellen ”Tomtar och katt” ur Julklappen från 1912 där en liten tomte gömmer sig i en springa under samma stuga. Duken, som i auktionens målning lämnats omålad runt tomtepojken och stugan, vittnar om det lysande vintervita landskapet som breder ut sig utanför bilden.

John Bauers liv tog tyvärr en oanad vändning alldeles för tidigt. När han på hösten 1918 steg ombord på ångaren Per Brahe tillsammans med hustrun Esther och sonen Bengt, på väg mot ett nytt liv i Stockholm, kunde han knappast ana att han snart skulle möta sitt öde. Kanalbåten förliste när det blåste upp ordentligt på sjön och tragiskt nog omkom samtliga passagerare på båten, däribland John Bauer med familj. Vid tiden stod Bauer på höjden av sin karriär och vem vet vilka vägar hans konstnärskap hade tagit utan den där förödande båtfärden 1918. Hans efterlämnade produktion bär för alltid minnet vidare av en av det tidiga 1900-talets mest lysande konstnärstalanger. 


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information