Logga in

Karl-Magnus topp 3


Intendent Karl-Magnus Törnros berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 15:e september.

1.

Kat. nr 248 – Ellen Thesleff

Thesleffs konstintresse väcktes i tidig ålder ivrigt påhejat av hennes far Alexander August Thesleff som själv var en stor konstvän. Han finansierade hennes tidiga modeller och tog med Ellen på utställningar för att tillsammans upptäcka konsten i Storfurstendömet Finland. Sina första konststudier skedde hos den Parisutbildade Adolf von Becker för att sedan fortsättas i Finska konstföreningens ritskola. Hennes debututställning skedde med verket ”Eko”1891 och rönte positiva recensioner. Genombrottsverket, föreställande modellen Veera Blommerus som ses lyssnade till sin egen röst, återfinns idag i Anders Wiklöfs samling på Andersudde, Åland. Efter framgången med sin debut begav sig Ellen till Paris för vidare studier. Hon besökte även ofta Italien där familjen ägde ett sommarresidens och lät sig inspireras av de italienska landskapet och färgerna.

Thesleffs genombrott sammanfaller i stort med den finska konstens guldålder vilket var en del av skapandet av den nya gemensamma identiteten i vad som skulle komma att bli en ny nation efter Tsarrysslands fall. Samtida konstnärer som Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck, Eero Järnefelt, Pekka Halonen, Magnus Enckell och Väinö Blomstedt jämte giganten Albert Edelfeldt var tillsammans med Thesleff en del av den finska konstens nationella uppvaknande.

Efter att ha lärt känna och inspirerats av den engelske konstnären och teatermannen Edward Gordon Craig år 1906 öppnades Ellen Thesleffs ögon för grafiken och träsnittets skapandekonst. Hon skulle under 1900-talets början profilera sig som en av sin samtids mest framstående grafiker i Finland. Auktionens träsnitt är en god representant för hennes kunnande i den grafiska konsten och framstår med sin färgrika palett som ett exempel på hennes utveckling och uppbrott från den melankoliska symbolismen.

2.

Kat. nr. 466 – Vinglas, Kungsholms glasbruk

En del av auktionen utgörs denna gång av Karl Ekströms glassamling. I samlingen ingår detta glas från Kungsholms glasbruk utfört omkring år 1710 med en imponerande gravyr sannolikt utförd av den vid glasbruket verksamme gravören Christoffer Elstermann.

Historien om glasbruket på Kungsholmen startar med den italienska tiggarmunken Giacomo Scapitta som kom till Stockholm och lyckades övertyga ett antal förmögna finansiärer om att kunna producera venetianskt glas för den svenska överklassen. Produktionen av det för svenska mått mätt högklassiga glaset konkurrerade ut det sen tidigare i huvudstaden verksamma Jungska glasbruket och kom att bli ledande under den senare delen av den karolinska barocken och frihetstiden.

3.

Kat. nr 838 – John Jon-And

Konstnären, illustratören och scenografen John Jon-And föddes i Haga i Göteborg 1889 och kom att studera under bland annat Carl Wilhelmson på Valands Konstskola. På Valand mötte han också sin framtida hustru Agnes Cleve med vilken han begav sig till Paris 1913 för att studera under kubisten Henri Le Fauconnier. Paret influeras starkt av de i Paris verksamma konstnärerna samt blir senare bekanta med storheter som Wassily Kandinsky.

Mitt under brinnande världskrig flyttar makarna Jon-And/Cleve tillbaka till Sverige och Stockholm år 1915 under ungefär samma tid som auktionens blyertsteckning bör vara utförd. Hamnmotivet med båt är återkommande för Jon-And och förekommer även i hans oljemålningar. Här är det i tydligt kubistisk version vilken visar på de influenser han hämtat från 1910-talets Paris.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Karl-Magnus Törnros via tornros@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 15 september 2020

Våra köpstarka kunder söker