Logga in

olle baertling (1911‑1981) – ”Ikamiflyk”


Klubbades för 2.100.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 11-14 juni 2019


Nr. 509 Olle Baertling 1911-1981. ”Ikamiflyk”. Signerad och daterad Bærtling 1958 a tergo samt daterad 1958 på spännramen. Olja på duk, 97 x 195 cm.

För köpare tillkommer, utöver köparprovision, införselmoms om 12 % på det klubbade beloppet.

UTROP

1.500.000 – 2.000.000 SEK
€ 141.000 – 188.000

PROVENIENS

Fotograf Gerry Johansson (född 1945), förvärvad direkt av konstnären.
Von Bartha Collection, Basel.

UTSTÄLLD

Quadrat Bottrop, Galerie Moderne, Bottrop, ”Olle Bærtling”, 17 april-25 maj 1983.


Fokus

Olle Bærtlings ”Ikamiflyk” – ett konkretistiskt mästerverk

Olle Bærtling är den konstnär som lyckats få den icke föreställande konsten välrespekterad och känd i Sverige och har blivit dess främsta förgrundsgestalt. Det tog dock lång tid. Bærtling debuterade sent i livet och länge fanns det ett kraftigt motstånd mot hans konst. Opåverkad av denna kritik gick han under hela sitt konstnärskap sin egen väg och kom att driva den konkreta nonfigurativa konsten till sitt yttersta. Trots denna periodvisa oförståelse inför hans konst tillhör Bærtling en av de konstnärer som lyckats nå långt utanför sitt hemlands gränser. Ett unikt konstnärskap som idag fascinerar både svenska och internationella konstsamlare.

Olle Bærtlings konstnärliga karriär kan ses som en process där han steg för steg utvecklade sin nonfiguration och till slut nådde sitt karaktäristiska och fulländade formspråk. Efter andra världskrigets slut besöker Bærtling Paris. Här inspireras han av konstnärer som Victor Vasarely, Fernand Léger och André Lhote. Hans tidiga figurativa expressionism rör sig allt mer mot det nonfigurativa. Under det tidiga 1950-talet tog Olle Baertling allt längre ledigheter från sitt bankarbete på Skandinaviska Banken och fokuserade allt mer på sin konst. Bærtling sökte efter ”formen” och fann den hos de parisiska avantgarde-gallerierna. Han blev bekant med konstnären Auguste Herbin, vars konstruktiva ideal blir avgörande för hans fortsatta utveckling. Herbin presenterade Bærtling för den framsynta galleristen Denise René som tog med honom i sitt stall av konstruktivister och ledde honom till sin framgång.

Under 1950-talet målar Olle Bærtling helt nonfigurativt och han börjar på sitt eget vis ”konstruera” målningar. Det finns ingen kalkylerande matematik i målningarna, Bærtling gör själv avvägningar mellan fälten för att nå den komposition som känns rätt. Från geometriska grundelement bygger han upp en ny bildvärld av måttförhållanden, proportioner och syntetiska färgklanger. Under mitten av 1950-talet händer något i Baertlings måleri, de tidiga regelbundna fyrkanterna blir till trianglar som spränger ramarna och tar sig utanför duken, öppna vinklar som fortsätter ut i oändligheten – ”den öppna formen” föds.  I begreppet ”den öppna formen” strävade Baertling efter att avbilda rymd och rörelse genom sina geometriska former som fortsätter utanför bildens yta. Bærtlings karaktäristiska, starka färgpalett var noga utvald och han ville inte att den på något sätt skulle associeras med naturens färger. Han skapade till och med en egen nyans, en turkosvit färg som idag kallas för Bærtling-vitt.

Färglagren strök han på i omgångar för att täcka spåren av penseldragen.  Han skriver själv i Prolog ur ett manifest till öppen form; ”Att använda nya material innebär ingen förnyelse. Det är uttrycket, det konstnärliga språket som skall förnyas. Materialet är endast ett medel, det får överhuvudtaget ej taga någon plats i konstverket”. De kraftiga färgfälten ramas in av svarta konturer i branta diagonaler. Enligt Olle Bærtling var den svarta färgen magisk, både lätt, glad och vacker. De svarta linjerna som är svagt bågformade, så kallade sabellinjer, målade Baertling allra sist.

Under denna period, 1950-talet mitt, skapar Baertling ett antal verk som måste kallas hans monumentalverk. I väldigt format och med sin karaktäristiska artificiella palett anses de vara konstnärens i särklass främsta målningar. Auktionens målning ”Ikamiflyk” daterad år 1958 är ett enastående exempel på Bærtlings mästerliga arbete med linje, färg och form. Formerna får i detta jätteperspektiv möjlighet att verkligen fånga hela betraktaren och det är omöjligt att inte imponeras av den känsla som förmedlas. Centralt i hela Bærtlings konst är att eliminera varje möjlig referens till någonting utanför bilden själv. Uttrycket skall endast finnas i relationen mellan färger och former.

I auktionens målning kan betraktaren inte undvika den kraft som Olle Bærtling lyckas fånga. ”Den öppna formen” gör också konstverket än större än dukens faktiska mått. En målning där gränserna löses upp och som fångar andan av att ingenting är omöjligt.


Tillbaka till katalogen

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information